Hlavní obsah

Ruská stíhačka zaútočila na britské průzkumné letadlo nad Černým mořem úmyslně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský pilot se loni v září pokusil sestřelit pozorovací letoun britského Královského letectva (RAF) RC-135 Rivet Joint nad Černým mořem. Podle původních zpráv mělo dojít ke střelbě kvůli „technické závadě“ stíhačky, nové skutečnosti sdělené západními zdroji ale ukazují, že si ruský pilot špatně vyložil zprávu od velení a že k útoku došlo úmyslně. Informuje o tom britská zpravodajská televize BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ruská stíhačka Suchoj Su-27 při červnovém cvičení

Článek

Ruský pilot podle BBC vypálil na britský letoun dohromady dvě rakety. Moskevské úřady původně tvrdily, že incident loni v září způsobila „technická závada“. Teď ale tři vysoce postavené západní obranné zdroje obeznámené s incidentem uvedly, že ruská komunikace zachycená letounem RAF RC-135 Rivet Joint tvrdí něco docela odlišného.

Ze zachycené komunikace totiž vyplývá, že jeden z ruských pilotů se domníval, že na základě „nejednoznačného“ příkazu z ruské pozemní stanice dostal povolení zaměřit britský letoun. Pilot druhé stíhačky Suchoj SU-27 si to ovšem nemyslel a po vypálení první střely měl svému kolegovi „vynadat“.

Britské ministerstvo obrany ale tuto komunikaci odmítá zveřejnit, jak uvedla britská televize. „Naším záměrem bylo vždy chránit bezpečnost našich operací, vyhnout se zbytečné eskalaci a informovat veřejnost a mezinárodní společenství,“ uvedl britský rezort obrany.

Co se vlastně stalo

Když se loni v září dvě ruské stíhačky Suchoj SU-27 přiblížily ke špionážnímu letounu Královského letectva, obdržely zprávu od své pozemní řídicí stanice, která podle západního zdroje měla být „máte cíl“.

Tuto nejednoznačnou formulaci si jeden z ruských pilotů vyložil jako povolení ke střelbě, což podle západních zdrojů svědčí o vysoké míře neprofesionality zúčastněných osob. Naproti tomu piloti NATO mají používat velmi přesné instrukce, když žádají o povolení ke střelbě nebo toto povolení naopak dostávají.

Ruský pilot krátce po obdržení zprávy vypálil raketu vzduch-vzduch, která ovšem nedokázala zasáhnout svůj cíl. Podle BBC se však jednalo o chybu, nikoli o poruchu, jak uvedly ruské úřady.

Pilot druhé ruské stíhačky ihned po vypálení rakety „vynadal“ prvnímu pilotovi, se kterým se podle BBC měl následně pohádat. Druhá stíhačka se totiž zase domnívala, že žádné povolení ke střelbě nedostala.

I přes to ale první pilot vypálil další střelu. Podle západních zdrojů ale ani tato raketa nezasáhla britský letoun, protože „prostě spadla z křídla“, což má naznačovat, že střela buď selhala, nebo že byl její start „přerušen“.

Co uvedlo britské ministerstvo obrany

Po třech týdnech od incidentu britská vláda potvrdila, že k němu skutečně došlo. Učinila tak ale až poté, co ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se incident stal kvůli „technické závadě“.

V prohlášení pro poslance z 20. října jej tehdejší ministr obrany Ben Wallace označil za „potenciálně nebezpečné střetnutí“. Přijal však ruské vysvětlení a uvedl, že Británie nepovažuje tento incident za záměrnou eskalaci ze strany Rusů. „Naše analýza se shoduje na tom, že byl způsoben poruchou,“ dodal tehdy Wallace.

Co se stalo podle USA

Americké zpravodajské služby ale tak úplně nesouhlasí s tím, co tvrdí Rusko nebo Wallace. „Incident byl mnohem vážnější, než se původně uvádělo, a mohl se rovnat válečnému aktu,“ uvedl deník The New York Times.

Ten dále s odkazem na dva představitele americké obrany uvedl, že si ruský pilot měl skutečně špatně vyložit rozkaz ze země, což souhlasí se západními zdroji, které oslovila BBC. „(Ruský pilot) zaměřil britský letoun, vystřelil, ale raketa nebyla řádně odpálena,“ uvedli američtí představitelé.

V řadě dokumentů, které na internetu zveřejnil americký letec Jack Teixera (za což byl později uvězněn), byl tento incident popsán tak, že ruská stíhačka „téměř sestřelila“ britský letoun.

Britské ministerstvo ale tyto dokumenty bagatelizuje. „Značná část obsahu těchto zpráv je nepravdivá, zmanipulovaná nebo obojí,“ uvedlo ministerstvo podle britské stanice.

Proč ty tajnosti?

Britská zpravodajská televize uvedla, že důvodů, proč britská vláda chtěla incident utajit, je několik. Tím prvním je, že nechtěla zveřejňovat rozsah shromažďování zpravodajských informací a podrobnosti o zachycené komunikaci.

Ten druhý je daleko logičtější. Ani jedna strana tohoto incidentu nechtěla jakoukoli eskalaci, která by potenciálně mohla vtáhnout člena NATO do vojenské konfrontace s Ruskem.

Britské ministerstvo po odhalení nových skutečností BBC sdělilo, že „tento incident je jasnou připomínkou možných důsledků Putinovy barbarské invaze na Ukrajinu“.

Nešlo o první podobný incident

Není to však poprvé, co se neopatrný ruský pilot zaměřil na letadlo NATO v mezinárodním vzdušném prostoru. Na začátku března tohoto roku ruské letadlo sestřelilo americký bezpilotní pozorovací dron, který rovněž letěl nad Černým mořem.

Britské stíhačky vylétly k ruským bombardérům u Skotska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám