Hlavní obsah

Ruská invaze byla nezbytná, řekla v Německu Ukrajinka. Dostala pokutu dvacet tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oleně Kolbasnikovové (48), ukrajinské státní příslušnici, která žije v německém Kolíně nad Rýnem a doufá, že brzy získá ruský pas, hrozil ve Spolkové republice trest odnětí svobody až na tři roky nebo vysoká pokuta poté, co se na proruské autokoloně, kterou sama organizovala, vyslovila na podporu útočné války na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Olena Kolbasnikovová ukazuje před soudem v Kolíně nad Rýnem Davidovu hvězdu v ruských barvách

Článek

Okresní soud v Kolíně nad Rýnem však přihlédl k tomu, že matka dvou dětí je v současné době nezaměstnaná, a stanovil pouze pokutu 900 eur (21 276 korun), sdělila stanice Deutsche Welle.

Verdikt nechal Kolbasnikovovou chladnou. „Žiji dál a budu mluvit pravdu,“ řekla po procesu. „A v tomto smyslu se považuji za nevinnou.“

Dodala, že je připravena přijmout trest, pokud napomůže „osvobození Ukrajiny od nacistů“.

Její právník Markus Beisicht oznámil, že se proti rozhodnutí soudu odvolá a v případě potřeby se obrátí na Spolkový ústavní soud.

Kolbasnikovová přišla k soudu s podomácku vyrobenou Davidovou hvězdou v barvách ruské vlajky, čímž narážela na široce rozšířenou konspirační teorii mezi příznivci Kremlu, že dnešní Rusové jsou „židé 21. století“. Soudce ji požádal, aby symbol před zahájením procesu sundala.

Ukrajině se uzavírá dněperská exportní tepna do Černého moře. Na dlouho

Evropa

Obžalovaná se snažila soud přesvědčit, že čelí pronásledování za své politické aktivity. Uvedla, že na internet unikly její osobní údaje včetně adresy. Vysvětlila, že jí stát poskytl ochranu poté, co se v ohrožení ocitl její život. Dodala, že dvakrát přišla o práci a nyní žije z podpory v nezaměstnanosti, přičemž si měsíčně přivydělává 450 eur (10 640 korun) prací na částečný úvazek.

Má se za mírovou aktivistku

Hlavním důkazem proti Kolbasnikovové se stal rozhovor pro deník Bild z 8. května 2022, v němž uvedla: „Vím, že se to líbit nebude, ale Rusko není agresor. Rusko pomáhá ukončit válku na Ukrajině. Ta operace byla nezbytná.“ Uvedla, že jí pořádaná autokolona a další akce se odehrávají v tradici „mírové politiky“ dvou bývalých německých kancléřů Willyho Brandta a Gerharda Schrödera. „Jsem pro mír,“ zdůraznila.

Prokurátor se snažil obžalované vysvětlit, že není souzena proto, že by měla ráda Rusko nebo jeho prezidenta nebo kritizovala německé a ukrajinské úřady.

Uvedl, že svoboda projevu končí tam, kde začíná schvalování zločinů, a že ruská invaze kterou Kolbasnikovová v rozhovoru veřejně schvalovala, je aktem vojenské agrese a podle německého práva představuje zločin. Její výzvy k míru označil za „cynické“.

Soudkyně svůj verdikt založila na tom, že je nesporné, že Rusko invazí na Ukrajinu porušilo mezinárodní právo. Dodala, že výroky obžalované byly způsobilé narušit veřejný pořádek, a poukázala na to, že v Německu člověk nesmí říkat úplně všechno.

Nicméně Kolbasnikovová zřejmě nechápala, proč ji odsoudili, a vyjádřila rozhořčení. „Třicet dní ve vězení, nebo musím zaplatit 30 eur za každý den. 900 eur do státní kasy kvůli zabíjení lidí na Donbasu od roku 2014. Tak Německo oceňuje pravdu,“ řekla rusky reportérům ruské státní televize.

Skupina států NATO by mohla vyslat své vojáky na Ukrajinu, uvedl bývalý šéf Aliance Rasmussen

Evropa

„Putinova fanynka“

Kolbasnikovová, které německá média přezdívají „Putinova fanynka“, se stala tváří příznivců ruského prezidenta Vladimira Putina v Německu. Uspořádala řadu akcí.

Někteří z jejích příznivců se objevili hodinu před zahájením soudního procesu. Dorazili však i odpůrci s plakátem „Putin a jeho nacisté zabíjejí“. V soudní síni, kam se vejde nanejvýš 35 lidí, nebylo dost místa pro všechny

Příznivci Kolbasnikovové se před soudem nijak zvlášť neozývali, ale potyčka vedla k vykázání jejího manžela Maxe Schlunda ze soudní síně. I on je nezaměstnaný, protože přišel o práci poté, co byl spolu s manželkou obviněn z porušení sankcí EU vůči Rusku. Oba vybírali dary pro ruskou armádu na Ukrajině.

Soud byl shovívavý

Německo má jedny z nejpřísnějších evropských zákonů, které regulují, co lidé mohou říkat a dělat na veřejnosti. Veřejné vystavování nacistických symbolů i popírání holokaustu je zakázáno, připomněl list The Daily Telegraph.

V posledním roce zahájila německá prokuratura několik vyšetřování proti prokremelským blogerům a aktivistům s odůvodněním, že podpora invaze se rovná trestnému činu „schvalování zločinu“, za který hrozí až tři roky vězení.

Německé ministerstvo vnitra dalo jasně najevo, že i zobrazení písmene Z, symbolu ruské invaze, který se, namalován bílou barvou, objevuje na ruských vojenských vozidlech od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022, může být považováno za schvalování trestného činu. Muž v Hamburku nedávno dostal pokutu tři tisíce eur (70 920 korun) za to, že „Z“ vyvěsil na okně svého auta.

Nic se nemusí vyšetřovat, Rusové týden před zkázou Kachovky schválili nový zákon

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám