Hlavní obsah

Rumunsko hlásí další nález úlomků dronu. USA v zemi posílí hlídky stíhaček F-16

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť
Aktualizováno

Na rumunském území byly nalezeny nové úlomky dronu podobného těm, které používá ruská armáda. V sobotu to uvedlo tamní ministerstvo obrany. Rumunský prezident Klaus Iohannis o tomto nálezu telefonicky informoval generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Americký ministr zahraničí Antony Blinken již oznámil posílení přeletů stíhaček F-16 nad Rumunskem, aby více ochránily jeho vzdušný prostor.

Foto: Inquam Photos/ovidiu Micsik, Reuters

Pravděpodobné místo dopadu dronu u městečka Tulcea

Článek

„Identifikace nových úlomků dronu rumunskými úřady na rumunském území poblíž hranic s Ukrajinou naznačuje, že došlo k nepřijatelnému narušení vzdušného prostoru Rumunska, státu NATO, se skutečnými riziky pro bezpečnost rumunských občanů v této oblasti,“ řekl podle agentury Reuters Iohannis.

Na svém účtu na síti X (dříve Twitter) Iohannis uvedl, že si již telefonoval se Stoltenbergem. „Diskutovali jsme o nálezu nových částí dronu podobného těm, které používá ruská armáda, na naší půdě,“ napsal.

Dodal, že znovu důrazně odsoudil toto narušování suverénního vzdušného prostoru Rumunska, které ohrožuje občany v oblasti. Stoltenberg podle něj opět vyjádřil naprostou solidaritu Aliance s Rumunskem. „Vyjádřil plnou solidaritu Aliance a spojenců s Rumunskem, které je plně chráněno a těží z nejvyšších bezpečnostních záruk v historii,“ napsal Iohannis.

Stoltenberg taktéž na síti X zopakoval, že nejsou žádné náznaky, že by šlo o úmysl zasáhnout zemi NATO. „Ale údery jsou destabilizující,“ doplnil.

O spadlém dronu byla řeč i během nedávného telefonátu mezi Blinkenem a šéfkou rumunské diplomacie Luminitou Odobescuovou, oznámilo Radio Romania. V této souvislosti bylo zmíněno i posílení hlídek stíhaček F-16 americké armády nad rumunským územím. „Vítám rozhodnutí USA nasadit více F-16… Jsme solidární s Rumunskem,“ komentoval to v sobotu Stoltenberg.

Po opakovaných útocích Ruska na ukrajinské přístavy na Dunaji byly před několika dny nalezeny kusy ruského dronu v městečku Tulcea nedaleko ukrajinských hranic. Představitelé ukrajinského ministerstva zahraničí na incident upozornili jako první, rumunské ministerstvo obrany to zpočátku popíralo, později to však Bukurešť připustila.

Záběry, které mohou mít dohru, ukázaly výbuch dronu na území Rumunska

Válka na Ukrajině

Trosky dronu jsem našel osobně, tvrdí starosta rumunské obce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám