Hlavní obsah

Putin v bunkru? Je to lež, hájí Peskov šéfa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nemá žádné dvojníky a neschovává se v bunkru. Tvrdí to jeho mluvčí Dmitrij Peskov s tím, že se šéf Kremlu také těší výtečnému zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Peskov

Článek

Zprávy o dvojnících ruského prezidenta či problémech se zdravím se Peskov pokusil vyvrátit při setkání se studenty na osvětovém maratonu Znalosti.

Popřel také, že by se ruský prezident měl schovával v „bunkru“, jak se o tom spekuluje v médiích či na sociálních sítích. Tvrdil také, že Putin je „megaaktivní“ a že mu jeho spolupracovníci sotva stačí.

„Asi jste slyšeli, že Putin má spoustu dvojníků, kteří místo něj pracují, když si on sám sedí v bunkru,“ řekl mladým lidem při přednášce věnované informační politice Západu o Rusku.

Navalnyj u soudu: Nebojím se vás. Ani toho starého chlapa v bunkru

Válka na Ukrajině

„To je lež. Vidíte přece, jakého máme prezidenta. On je, stejně jako dřív, megaaktivní. Stěží s ním dokážeme držet krok my, co pracujeme vedle něj,“ posteskl si mluvčí.

„Zdraví má takové, že by si to člověk mohl jenom přát,“ citoval z projevu ruský rozhlas Majak na svém kanálu v síti Telegram.

Bunkr v Bílém domě

„No a v žádných bunkrech samozřejmě (Putin) nikdy neseděl. To je také lež a vy to vidíte, to je zřejmé, “ tvrdil Peskov.

Zároveň ale přiznal, že „bunkr“ přece jen existuje a že se v něm nachází „koordinační analytické centrum“ ruské vlády. „To je fenomenální vysoce technologický prostor, kde vláda živě sleduje vše, co se v naší zemi děje,“ vysvětloval.

„Takový tedy máme ‚bunkr‘, vůbec to není ten, o kterém se šíří lži na ‚kolektivním Západě‘,“ uvedl s tím, že jde jen o hovorové označení pro jakýsi think-tank ruské vlády, jejíž sídlo v Moskvě má přezdívku „Bílý dům“.

Peskov podle agentury TASS již dříve označil za „velmi podivné“ tvrzení ukrajinských představitelů o tom, že při nedávné návštěvě v oblasti ozbrojených střetů na ukrajinském Donbasu to nebyl pravý Putin.

Oleksij Danilov, šéf ukrajinské bezpečnostní rady, například řekl, že do Luhanské a Chersonské oblasti, které měl Putin podle Kremlu navštívit po pravoslavných oslavách Velikonoc, jezdil „obyčejný dvojník“.

Nezávislá média tehdy odhalila, že video zveřejněné Kremlem k návštěvě Donbasu bylo zřejmě natočeno dříve. Také to vyvolalo spekulace, že se nechal zastoupit.

Putin v minulosti přiznal, že mu bezpečnostní struktury nabízely využívat dvojníky na přelomu století „za těžkých časů boje s terorismem“. Před dvěma roky ale tvrdil, že nabídku odmítl a že žádného dvojníka nemá.

Podle spekulací na sítích má ovšem ruský prezident dokonce několik dvojníků a blogeři některé označují slovy „banketní“ (banketnyj) nebo „mluvka“ (govorun).

Bývalý náměstek a poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko pak tvrdil, že Putin má k dispozici dva bunkry. Jeden je podle něj v rezidenci Novo-Ogarjovo poblíž Moskvy a další v sídle známém jako Bočarov Ručej nedaleko Soči.

Kreml si zavařil s videem z Putinovy cesty na okupovaná území Ukrajiny

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám