Hlavní obsah

Rozsudek kladivem do hlavy. Wagnerovci zavraždili dalšího dezertéra a video dali na internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probudil se ve sklepě, byl prohlášen za dezertéra a bylo mu sděleno, že nad ním bude vykonán rozsudek. Na sociálních sítích koluje video, na němž 44letého Dmitrije Jakuščenka popraví členové Wagnerovy skupiny úderem kladiva do hlavy. Tedy stylem popravy, který majitel žoldnéřské skupiny Jevgenij Prigožin označil za spravedlivý.

Foto: Telegram/Grey Zone, Bez zdroje

Wagnerovci popravili dezertéra Dmitrije Jakuščenka

Článek

Video zveřejnil na Telegramu kanál Grey Zone, který je podle agentury Reuters vázán na Wagnerovu skupinu. Muž na záběrech provede svou identifikaci. Říká, že je mu 44 let, jmenuje se Dmitrij Jakuščenko a narodil se na Krymu. Do Wagnerovy skupiny se nechal naverbovat ve vězení.

„Měl jsem v plánu najít nějakou kličku a utéct,“ říká Jakuščenko krátce před svou popravou s dovětkem, že „tohle není jeho válka“. Kanál Grey Zone uvedl, že uprchl po čtyřech dnech ve službě a přidal se na stranu nepřítele. Vyjádřil prý názor, že Ukrajina Rusko nepotřebuje a převezme zpět okupovaný Krym.

„Stejně jako jeho kolega Jevgenij Nužin podlehl stejné nemoci, po které se v ukrajinských městech omdlévá a pak se probudíte ve sklepě u vašeho posledního soudu,“ dodal cynicky kanál Grey Zone. Odkázal se na listopadovou popravu Nužina, také bývalého člena wagnerovců, který dezertoval.

Dva zajatí Wagnerovci popsali hrůzy z fronty

Evropa

Video s popravou Jakuščenka nese název „Video ze soudu za velezradu“. Jakuščenko na něm má hlavu přilepenou ke zdi. Následně odříká své jméno a datum narození. V pozadí stojí muž v maskáčích s kladivem v ruce.

„Byl jsem v ulicích Dnipra, dostal jsem ránu do hlavy a ztratil vědomí. Probudil jsem se v této místnosti a bylo mi řečeno, že budu souzen,“ zněla poslední slova Jakuščenka. Muž za ním poté zvedne kladivo a udeří jej do hlavy. V té chvíli je video rozmazané, v pozadí jsou ale slyšet zvuky. Bezvládné tělo po úderu kladivem padne k zemi. Video končí oznámením, že zasedání soudu se prohlašuje za ukončené.

Majitel Wagnerovy skupiny Prigožin už v listopadu při stejné popravě Nužina prohlásil, že se jedná o spravedlivý trest. „Velkolepé režisérské dílo, na které se dívá se zatajeným dechem. Doufám, že při natáčení netrpělo žádné zvíře,“ řekl tehdy s tím, že by video pojmenoval „Pes si zaslouží psí smrt“.

Videozáznamy s brutálními vraždami zajatců či zrádců ve své době s oblibou zveřejňovali příslušníci Islámského státu.

Šéf Wagnerovy skupiny označil brutální vraždu dezertéra kladivem za spravedlivou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám