Hlavní obsah

Putin se proletěl v modernizovaném bombardéru schopném nést jaderné střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek proletěl v modernizovaném strategickém bombardéru Tupolev Tu-160M, který je schopný nést střely s jadernou hlavicí. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž Putinův let bude Západ vnímat jako „důraznou připomínku“ jaderného potenciálu Moskvy.

Putin se proletěl ve zmodernizovaném nadzvukovém strategickém bombardéru.Video: Reuters

 
Článek

„Je to nový stroj, hodně věcí je na něm nových. Snadněji se ovládá. Je spolehlivý,“ prohlásil ruský prezident podle agentury Reuters o letadle , jehož kódové označení NATO je Blackjack.

Záběry zveřejněné agenturou Reuters ukazují Putina nejprve vedle nadzvukového bombardéru a posléze ve chvíli, kdy do něho nastupuje po žebříku. Video následně pokračuje samotným letem strategického letounu, v němž měl podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, na něhož odkazuje zpravodajský server Meduza, strávit ruský prezident zhruba 40 minut.

„Technologie je to vynikající. Je to opravdu nová generace,“ prohlásil Putin po přistání s tím, že nyní může být strategický bombardér přijat do arzenálu ruské armády.

Letoun Tu-160M, který má čtyřčlennou posádku, je schopen nést 12 řízených střel nebo 12 jaderných raket střel krátkého doletu. Na jedno natankování dokáže uletět až 12 tisíc kilometrů, uvádí agentura Reuters.

Putin vrátil Rusům ryby, bezohlední Britové nám je jedli 68 let, prohlásil šéf Dumy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám