Hlavní obsah

Rusko už se ani nerozpakuje a na Ukrajině nasadí kazetovou munici oficiálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko použije kazetovou munici na Ukrajině, pokud ji USA dodají Kyjevu. V úterý vpodvečer to na tiskové konferenci v Moskvě oficiálně potvrdil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Foto: AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

„Je potřeba zdůraznit, že Rusko má ve výzbroji kazetovou munici, jak se říká, pro všechny životní situace. Je mnohem efektivnější než americká, máme více variant a typů,“ prohlásil Šojgu podle agentury Interfax. V rozporu s realitou také tvrdil, že ji Moskva dosud během ozbrojené agrese nepoužila.

Rozbory munice použité ruskými invazními silami proti Charkovu v únoru a v březnu loňského roku přitom prokázaly, že Rusko již tehdy kazetovou munici při útocích na milionové město použilo. Potvrdila to mimo jiné mezinárodní organizace Amnesty International, jejíž spolupracovníci na místě shromáždili fragmenty munice 9N210/9N235, které lékaři vyoperovali zasaženým lidem.

„Podnikáme protiopatření“

Jak dále uvedl Šojgu, velení ruských okupačních vojsk na Ukrajině již podniká „dodatečná opatření organizačního a technického rázu pro ochranu vojáků a techniky před zničujícími dopady kazetové munice“.

„Ani my, ani Američané, ani Kyjev jsme se k Úmluvě o kazetové munici nepřipojili,“ upozornil také Šojgu s tím, že si je Rusko nicméně vědomo, jaké nebezpečí představují kazetové náboje pro civilní obyvatelstvo.

Podle vojenských expertů spornou munici již dříve použila také Ukrajina. Kyjev se nyní v souvislosti s chystanými americkými dodávkami zavázal, že ji použije pouze za účelem deokupace, nikoliv na území Ruska, a pouze proti ruským vojenským cílům. Povede údajně také přesnou evidenci nasazení této munice.

Použití kazetové munice proti vojenským cílům podle platných mezinárodních norem válečným zločinem není.

Kazetová munice v určité fázi letu exploduje a rozpadne se na množství menších náloží, které zabíjejí na velké ploše. Více než 120 zemí včetně Česka se v Úmluvě o kazetové munici zavázalo, že tyto zbraně nebudou dále vyrábět, skladovat, přesouvat ani používat.

Spojené státy oznámily, že ji dodají Ukrajině v rámci nového balíku pomoci, aby pokryla chybějící munici ráže 155 mm.

Kazetová munice určená pro Ukrajinu může selhávat ve více než 14 procentech a ohrožovat civilisty, varuje The New York Times

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám