Hlavní obsah

Putin před invazí nařídil Kadyrovovi zabít Zelenského, píše WSJ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před začátkem ruské invaze na Ukrajinu nařídil ruský prezident Vladimir Putin čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, aby jeho jednotky obsadily kyjevské vládní budovy a zavraždily ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. S informací přišel deník The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na ukrajinskou zpravodajskou službu SBU.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ramzan Kadyrov

Článek

Podle ukrajinských zpravodajců si měl Putin Kadyrova zavolat do Moskvy tři týdny před invazí, kterou Kreml zahájil 24. února.

V následujících dnech vypadal Kadyrov sebejistě, píše WSJ. Například 14. února, kdy jeho vojáci cvičili na misi v Bělorusku, na svém telegramovém kanále uvedl: „Pane Zelenskyj, nadešla hodina, kdy končí klaunská show.“

Kadyrovovy jednotky vstoupily na Ukrajinu den po invazi ve třech kolonách těžce ozbrojených transportérů.

Na videu, které poskytla SBU deníku, je údajně zachycen rozhovor, ve kterém vysoce postavený důstojník předává Kadyrovovi zprávu. „Čas je přesně 00:00. Začínáme se hýbat,“ řekl čečenskému vůdci. „Více než 1500 příslušníků, nejlepší speciální jednotky, nejlepší bojovníci,“ dodal důstojník.

Podle tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksije Danilova byl tento úkol jakýmsi „bonusem“, který Kreml pro Kadyrova připravil.

Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí Kremlu, popřel, že by měl Putin čečenskému vůdci něco takového nařídit. Tvrzení označil za „naprosto absurdní, nepodložené a lživé“. Kadyrov na žádosti o vyjádření nereagoval.

Ukrajinci tehdy čečenské jednotky zastavili už před Kyjevem.

Kritik Kadyrova, o jehož smrti se psalo, je možná naživu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám