Hlavní obsah

Kritik Kadyrova, o jehož smrti se psalo, je možná naživu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský opoziční bloger a disident Tumso Abdurachmanov, který byl podle některých médií zabit ve Švédsku, by měl být naživu, píše Švédský rozhlas s odvoláním na mluvčího Vrchního zemského soudu v Mnichově.

Foto: Nexta/Twitter

Ve Švédsku byl údajně zabit Tumso Abdurachmanov.

Článek

Tumso Abdurachmanov je internetový publicista a disident pokládaný za jednoho z hlavních kritiků vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova. Loni oficiálně získal politický azyl ve Švédsku, na konci listopadu se ale bloger, který má na svém účtu na Youtube téměř půl milionu sledujících, odmlčel.

S informací o zabití blogera, k němuž mělo dojít na konci minulého týdne, přišel nejprve telegramový kanál 1ADAT a v pondělí i Rádio Svobodná Evropa. Švédský rozhlas to teď rozporuje.

„Mohu potvrdit, že jsme obdrželi informaci, že svědek je naživu,“ citoval Švédský rozhlas mluvčího soudu Laurenta Lafleura. Mluvčí nechtěl sdělit, odkud soud informace získal, ale nemá prý důvod o nich pochybovat.

Mnichovský soud v současné době projednává obžalobu proti muži, jenž údajně plánoval vraždu Abdurachmanova bratra Muchammada, který je také v exilu, ale usadil se v Německu. Účelem vraždy bratra, k níž ale nakonec nedošlo, bylo údajně zastrašit Tumsa Abdurachmanova, aby mlčel.

Reklama

Výběr článků

Načítám