Hlavní obsah

Putin navštívil frontu, pochlubil se Kreml. Ve skutečnosti byl v ruském Rostově na Donu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý v Bachmutu překvapivě osobně vyznamenal vojáky bojující v první linii, začaly se v ruských médiích šířit informace o tom, že také Vladimir Putin dorazil do zóny speciální vojenské operace. Až investigativní novináři později odhalili, že se jednalo o ruský Rostov na Donu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zprávu o tom, že byl Putin na frontě, oznámil v úterý ráno v televizním pořadu moderátora Vladimira Solovjova poslanec Státní dumy a bývalý voják Andrej Guruljov. „Náš vrchní velitel byl v zóně speciální vojenské operace,“ řekl.

„Pokud myslí velitelství, kde byl v pátek, tak ano,“ upřesnil posléze pro Rossijskou gazetu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Putin podle něj pracoval na společném velitelství ozbrojených sil. Kreml dokonce zveřejnil video z návštěvy, neuvedl ale, kde přesně se setkání konalo.

Podle analýzy nezávislých ruských investigativních žurnalistů to však bylo sídlo Jižního vojenského okruhu, který se podle ministerstva obrany nachází v Rostově na Donu. Ten je od Bachmutu vzdálen necelých 200 kilometrů vzdušnou čarou.

Kulatý stůl a interiéry místnosti se shodují s těmi, které v listopadu navštívil také ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská média tehdy po jeho návštěvě také tvrdila, že byl v zóně speciální vojenské operace.

Pro ruskou propagandu je podle analytiků z Institutu pro studium války (ISW) důležité, aby pokračovala ve vykreslování Putina jako zapojeného válečného vůdce. Frontová návštěva Zelenského v Bachmutu v 300. den války tento narativ totiž výrazně podkopává.

Putin se podle ISW snaží svůj obraz vylepšovat veřejnými vystoupeními na podporu invaze.

Jeho nedávné rozhodnutí ocenit představitele čtyř anektovaných a Ruskem uznaných republik na východě Ukrajiny, kteří se ani přímo nezapojili do bojů, vyvolalo mezi ruskými nacionalisty určitou kritiku.

Bývalý vůdce proruských separatistů a někdejší Putinův spojenec Igor Girkin poznamenal, že Putin oceňuje „své hrdiny v Kremlu“, ale ne ruské vojáky, kteří bojují v předních liniích.

Girkin už dříve pronesl na Putinovu adresu několik kritických komentářů. V září například uvedl, že Rusko už válku prohrálo.

Putin chystá důležité oznámení, tvrdí ruská televize

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám