Hlavní obsah

Putin může v pátek vyhlásit anexi okupovaných území, varovala Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kyjev/Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin by mohl už v pátek ohlásit přistoupení okupovaných ukrajinských oblastí k Ruské federaci. V úterý, tedy v den, kdy končí pseudoreferenda v okupovaných oblastech Ukrajiny, to uvedla britská vojenská rozvědka, která připomněla, že v pátek 30. září bude Putin mluvit k oběma komorám parlamentu.

Foto: ČTK/AP

Žena hlasuje v referendu v okupované Luhanské oblasti

Článek

„Je tu reálná možnost, že Putin využije svůj projev k formálnímu oznámení připojení okupovaných oblastí Ukrajiny k Ruské federaci,“ varovala v úterý britská rozvědka a připomněla: „Referenda aktuálně probíhající v těchto oblastech mají podle plánu skončit 27. září.“

„Ruské vedení skoro jistě doufá, že oznámení o přistoupení bude považováno za ospravedlnění ‚zvláštní vojenské operace‘ a upevní vlasteneckou podporu konfliktu,“ dodala rozvědka.

Ruská média oznámila už v pondělí večer, tedy den před koncem všelidových hlasování na částečně okupovaných územích, že referenda jsou platná, protože účast překročila 50 procent. Agentura TASS uvedla, že v okupované části Doněcké oblasti činí účast 86,89 procenta, v Luhanské oblasti 83,61 procenta, v Chersonské 63,58 procenta a v Záporožské 66,43 procenta.

Západní analytici počty považují za zfalšované. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) k tomu podotkl: „I ve svobodném a spravedlivém referendu by byla účast mnohem nižší než ve zinscenovaném kremelském plebiscitu. Ani v době míru není účast Ukrajinců v hlasování tak vysoká, jak informují ruští úředníci. V prvním kole ukrajinských prezidentských voleb v roce 2019 hlasovalo 62,87 procenta voličů.“

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Hlasovací lístek z referenda v okupované části Záporožské oblasti

Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva ruská invaze vyhnala z domovů 12,8 milionu lidí, což je více než čtvrtina ukrajinské populace. ISW v této souvislosti zmiňuje, že řada z nich je z jihu a východu, kde se tato pseudoreferenda konají a vyhnaní v nich nemohou hlasovat.

Ukrajinský vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v této souvislosti podotkl, že ruské úřady raději zveřejňují percentuální počet hlasujících než absolutní číslo, aby nebylo vidět, jak málo je to lidí. Uvedl, že uvádějí vysoká zastoupení v místech, která jsou téměř úplně vylidněná.

Reklama

Výběr článků

Načítám