Hlavní obsah

Putin jede za Lukašenkem, aby ukázal, že něco dělá, píše ISW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovaná pondělní cesta Vladimira Putina do Minsku, kde se setká se svým spojencem Alexandrem Lukašenkem, je zřejmě součástí snahy ruského vedení ukázat proaktivitu a odhodlání vypořádat se s nedávnými neúspěchy a upadajícím veřejným míněním. V pravidelném reportu to uvedl americký think-tank Institut pro studium války (ISW).

Foto: ČTK

Ruský vládce Vladimir Putin

Článek

Součástí stejné taktiky, jak převrátit náladu ruské veřejnosti zpátky na stranu režimu, byla podle ISW i údajná návštěva ministra obrany Sergeje Šojgua u jednotek Jižního vojenského okruhu. Ministerstvo v neděli zveřejnilo „dramatické“ záběry, na nichž je ministr zachycen při inspekci ruského uskupení sil v bojové zóně na Ukrajině.

„Šojguova návštěva - se zaměřením na udržování a zdravotnickou podporu - je pravděpodobně součástí snahy ukázat, že vedení armády napravuje devastující selhání ruské armády v těchto oblastech, které jsou předmětem neustálých rozhořčených poznámek vojenských blogerů a protestů vojáků a jejich rodin,“ píše ISW.

Otázka je, jestli Šojgu na Ukrajině vůbec byl. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka nebyl. „Všechno nasvědčuje tomu, že to je fejk. Pohled z okna jeho vrtulníku. Polovina prosince a tráva v zóně „speciální vojenské operace“ je zelená,“ sarkasticky komentoval na Twitteru.

Ať už bylo propagandistické video falešné, či nikoli, je podle ISW součástí nové kampaně, v rámci které se snaží „prezentovat jako součást efektivního vojenského aparátu“.

Zpackali, co šlo. New York Times rozkrývá pozadí Putinova kolosálního vojenského trapasu

Válka na Ukrajině

A právě jedním z elementů této kampaně je podle analytiků i cesta Vladimira Putina do Běloruska, která by se měla uskutečnit v pondělí. „Putinova plánovaná schůzka s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem je pravděpodobně součástí stejné snahy o prezentaci proaktivity i snahy o nastavení informačních podmínek pro novou fázi války,“ stojí ve zprávě ISW.

Velitel ukrajinských kombinovaných sil Serhij Najev k této schůzce uvedl, že se domnívá, že Putin bude diskutovat o širším zapojení běloruských sil do další ruské agrese proti Ukrajině. ISW k tomu poznamenává, že tento odhad odpovídá i jeho prognózám.

„Ve vzájemné souvislosti naznačují Putinovo setkání s ruským velením, údajná Šojguova návštěva na frontě a schůzka Putin-Lukašenko novou fázi v prezentaci, plánování a vedení války, a mohou předznamenávat obnovení útočných operací proti Ukrajině v nadcházejících měsících,“ soudí analytici.

V Rusku hořelo na plynovém poli

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám