Hlavní obsah

Putin je mnohem otevřenější k vyjednávání než dřív, tvrdí Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že ruský vládce Vladimir Putin se zdá být „mnohem měkčí a otevřenější jednání“ ohledně ukončení války na Ukrajině než v minulosti. Uvedl to po návratu z Ázerbájdžánu, informoval list Hurriyet.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Turecká média staví Erdogana do role jediného člověka, který může v tuto chvíli zprostředkovat jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Sám turecký prezident uvedl, že možnost zprostředkování jednání „není beznadějná“.

„Putin je mnohem měkčí a otevřenější jednání než v minulosti. Uvidíme, kam to může vést v rámci telefonické diplomacie, kterou budeme v nadcházejících dnech provádět nasloucháním oběma lídrům (ruskému a ukrajinskému - pozn. red.),“ odpověděl na otázku novináře.

Biden: Putin používá jediný nástroj – brutální zacházení s Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po vpádu ruských vojsk několikrát vyzval svého ruského protějška k osobním rozhovorů, vládce Kremlu jednat ale nechtěl.

Poté, co Ukrajinci objevili masové hroby v okupovaných městech a další důkazy o ruských válečných zločinech, přestali s Rusy vyjednávat, po vyhlášení anexe dalších ukrajinských území ze strany Moskvy pak dekretem odsouhlasili embargo na jednání s Putinem.

Erdogan v rozhovoru pro Hurriyet naznačil, že by i Zelenskyj mohl svoji pozici přehodnotit.

„Při včerejším setkání se Zelenským jsem cítil, že žádná taková blokáda neexistuje a že i on je pro překonání tohoto problému. Nejsme beznadějní. Doufáme, že setkáním obou vůdců budeme pokračovat na cestě k míru. Protože obě strany mají vážné ztráty. Věřím, že mír nebude mít poražené,“ popsal nejnovější poznatky Erdogan.

Turecký prezident také uvedl, že věří, že dohoda zprostředkovaná OSN a Tureckem, která umožnila dodávku milionů tun ukrajinského obilí na světové trhy, může být prodloužena.

„Neexistuje žádná překážka týkající se prodloužení dohody o přepravě,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám