Hlavní obsah

Putin chce vyhodit generály, kteří nevystoupili proti Prigožinově vzpouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin údajně spustil rozsáhlou čistku v ozbrojených silách. Odejít mají generálové a důstojníci, kteří sympatizovali s žoldnéřskou skupinou Wagner Jevgenije Prigožina nebo se zdráhali proti ní vystoupit během jejich víkendové revolty.

Foto: Mikhail Tereshchenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu

Článek

O vyhazovech v armádě informují ruští vojenští blogeři na sociální síti Telegram.

„Ozbrojená vzpoura wagnerovců se stala podnětem pro masivní čistku v řadách ruských ozbrojených sil,“ stojí například v příspěvku na účtu Rybar, jenž má 1,2 milionu sledujících.

Půjde současně o jakýsi „zátěžový test“ v ministerstvu obrany, který má ukázat míru loajality jeho pracovníků.

Za provádění očisty je zodpovědná Federální služba ochrany prezidenta. Ta už údajně několik dní pracuje na prověřování členů nejvyššího vojenského velení i velitelských pozic na nižších stupních.

„Nerozhodnost při potlačování (Prigožinovy) vzpoury je záminkou, na jejímž základě budou odstraněny nežádoucí osoby, které selhaly v otázkách bojové přípravy, mobilizace a logistické podpory,“ uvádí dále příspěvek na účtu Rybar.

V hledáčku je i „generál Armageddon“

Personální zemětřesení se má dotknout všech složek ruských ozbrojených sil, včetně nejvyššího vojenského velení.

V hledáčku je prý hlavně generál Sergej Surovikin, nynější zástupce vrchního velitele ruských ozbrojených sil na Ukrajině, jemuž se pro jeho brutalitu přezdívá „generál Armageddon“.

Foto: Právo

Sergej Surovikin

Surovikin totiž měl o Prigožinově vzpouře vědět předem, jak informoval americký list The New York Times.

Deník se ve svém tvrzení odvolává na vyjádření amerických činitelů, kteří mají k dispozici zpravodajské informace o vzpouře, při níž wagnerovci obsadili Rostov na Donu a postupovali také na Moskvu.

Není ale zatím jasné, zda Surovikin revoltu přímo pomáhal i plánovat. „Surovikina od soboty nikdo neviděl. Místo pobytu generála Armageddona není známé a existuje verze, že je vyslýchán,“ uvádí Rybar.

Gerasimov zatím zůstává

Podle amerických činitelů existují náznaky, že snahu Prigožina mohli podporovat i další ruští generálové ve snaze vynutit si změnu v čele ministerstva obrany a generálního štábu. Čistka by prý mohla zasáhnout i náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

„Gerasimov formálně zůstává náčelníkem generálního štábu, už se ale nepodílí na rozhodování ve věcech zvláštní vojenské operace,“ píše Rybar s použitím oficiálního ruského označení invaze na Ukrajinu.

Personálními změnami budou podle něj postiženi i „obyčejní bojovníci a důstojníci“ na nižších stupních. Například armádní piloti, kteří se zdráhali útočit na Prigožinovy kolony, nebo pohraničníci, již složili zbraně namísto toho, aby na žoldnéře zahájili palbu.

Rozmáčknou tě jako parazita, varoval Lukašenko Prigožina. První půlhodinu mluvili jen sprostě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám