Hlavní obsah

Půl milionu. Kyjev spočítal Kremlu ruské ztráty

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu v roce 2022 přišlo o půl milionu vojáků, uvedl v sobotu ukrajinský generální štáb. Dosavadní ztráty na ruské straně Ukrajinci odhadují na 500 080 vojáků, není přitom upřesněné, zda se jedná o mrtvé, nebo raněné vojáky. Údaje nelze nezávisle ověřit, ani jedna z válčících stran nezveřejňuje vlastní ztráty.

Foto: Inna Varenytsia, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ukrajinský generální štáb odhady celkových ruských ztrát od začátku invaze v roce 2022 zveřejnil v sobotu na Facebooku. Za poslední den se přitom podle jeho odhadů podařilo vyřadit z boje 1140 ruských vojáků, díky čemuž celkový počet ztrát přesáhl půl milionu.

Ukrajinský generální štáb eviduje za poslední den také větší škody na ruské ozbrojené technice, kdy se podařilo vyřadit 15 tanků, 11 obrněných bojových vozidel a 27 dělostřeleckých systémů.

Celkové ztráty v ruské technice od začátku invaze odhadují Ukrajinci na 7650 tanků, 14 786 ozbrojených bojových vozidel a 12 929 dělostřeleckých systémů.

USA připravily Ukrajině munici za šest miliard

Evropa

Údaje nelze nezávisle ověřit, Moskva o svých ztrátách na Ukrajině neinformuje a neexistuje žádný třetí zdroj, který by dokázal nezávisle popsat ztráty ruské armády.

Stanice BBC v únoru letošního roku odhadla na základě dat z veřejných zdrojů, že při bojích na Ukrajině zemřelo na 45 000 ruských vojáků.

Americký list The New York Times na začátku roku s odvoláním na Pentagon informoval o ztrátě 300 000 mužů na ruské straně, z toho 60 000 podle jejich dat zemřelo. Spojené státy podporují ve válce Ukrajinu.

O svých ztrátách podrobně neinformuje ani Ukrajina. V únoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že ve válce padlo na 31 000 ukrajinských vojáků. Počet zraněných ale nechtěl uvést, aby neposkytl Rusku výhodu.

V posledních měsících se však ukrajinská armáda nacházela pod ruským tlakem a Ukrajina přijala opatření, jež zpřísnila podmínky mobilizace.

Putin chce jednat s legitimním vedením Ukrajiny, Zelenskyj to prý není

Evropa

Výběr článků

Načítám