Hlavní obsah

Prvním vězňům naverbovaným do Wagnerovy skupiny vypršel kontrakt a dostali milost

– Moskva

První skupině vězňů, kteří se nechali naverbovat do žoldnéřské Wagnerovy skupiny, jež nyní válčí na straně ruských okupantů na Ukrajině, vypršely kontrakty a byla jim udělena milost. Pro ruská média to uvedl majitel skupiny Jevgenij Prigožin. Mnozí z rekrutů podle něj chtějí nadále pokračovat ve službě.

Prvním vězňům naverbovaným do Wagnerovy skupiny vypršel kontrakt a vrátili se z Ukrajiny do RuskaVideo: Reuters

 
Článek

„Odpracovali si svou smlouvu se ctí a úctou. Makali jako málokdo na tomto světě,“ ocenil Prigožin a jako příklad jmenoval několik rekrutů včetně těch, kteří zahynuli.

V první skupině omilostněných byly podle Wagnerovy skupiny dva tucty bývalých vězňů. Ti byli během své služby placeni, ale nedostávali mzdu v takové výši jako dobrovolníci.

Podle Prigožina chtějí mnozí rekruti po vypršení smlouvy ve službě pokračovat. Majitel skupiny dodal, že by s kriminálníky, kteří se nechali naverbovat, měla společnost zacházet s respektem.

Nechvalně známý ruský kanibal jde z vězení rovnou na frontu k wagnerovcům

Válka na Ukrajině

Prigožin od začátku války na Ukrajině pravidelně objížděl věznice a snažil se verbovat nové členy. V září se na sociálních sítích objevilo video, jak v trestanecké kolonii získával vojáky. Sliboval jim, že pokud odslouží na Ukrajině šest měsíců, určitě nenastoupí zpátky do vězení. Pokud ale ustoupí nebo se vzdají, schytají kulku do hlavy.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Wagnerovy skupiny, které Prigožin loni otevřel v Petrohradu

Na začátku ledna se i tak objevily informace o tom, že z výcvikového tábora žoldáků z Wagnerovy skupiny uprchlo šest ozbrojených trestanců i s výzbrojí. Ti začali následně vyhrožovat, že místo zapojení do bojů na Ukrajině začnou vraždit v Rusku.

Podle ukrajinských tajných služeb se Prigožinovi k polovině prosince podařilo naverbovat do své skupiny přes 23 tisíc vězňů. Jejich počet bude zřejmě růst. Server Ukrajinska pravda informoval o tom, že aktuálně se wagnerovci obracejí na politické vězně z Čečenska.

Wagnerovci sází na brutální taktiku. Kdo neuposlechne, tomu hrozí smrt

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám