Hlavní obsah

Proč zemřeli ruští vojáci v Makijivce? Jejich rodiny úřadům nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samara

V Samarské oblasti se každodenně konají pohřby ruských vojáků, kteří nedávno padli u doněcké Makijivky, kde si Ukrajinci vzali na mušku kasárna. Podle oficiální verze ruského ministerstva obrany zemřelo 89 vojáků. Rodiny padlých ale této verzi nevěří, stejně jako odůvodnění, že za smrt si vojáci mohou sami, protože používali osobní mobilní telefony, uvedla ruskojazyčná redakce BBC.

Foto: Profimedia.cz

Zničená kasárna v Makijivce

Článek

Rusko od začátku války na Ukrajině nemá ve zvyku přiznávat počet obětí. Kolik lidí v Makijivce skutečně přišlo o život nelze nezávisle ověřit.

Vojenský komisař Samarského regionu, odkud mrtví pocházejí, Alexej Vdovin navíc v úterý uvedl, že seznam mrtvých se nebude publikovat. Odůvodnil to tím, že by se jednalo o zveřejnění osobních údajů a zahraniční zpravodajské služby by mohly provokovat příbuzné obětí, kdyby se dozvěděly jména padlých.

Následky ostřelování MakijivkyVideo: Reuters

Tomu, že v Makijivce padlo „jen“ 89 ruských vojáků, však příliš nevěří ani rodiny obětí. „Když se na to podíváte logicky, bylo tam 500 až 600 lidí. Kasárna zasáhly čtyři rakety, budova byla naprosto zničena. Je jasné, že nezemřelo 89 lidí,“ uvedl BBC příbuzný jedné z oběti, který nebyl, stejně jako další respondenti, jmenován.

Máš dvě nohy a ruce, jdeš bojovat

Překvapivé bylo pro rodiny také ruské odůvodnění útoku. Náměstek vojensko-politického oddělení ruských ozbrojených sil Sergej Sevrjukov 4. ledna řekl, že hlavním důvodem zásahu bylo masivní používání osobních telefonů vojáky. Ukrajinci díky tomu mohli nepřítele lokalizovat a provést úspěšný úder.

„Pravdou je, že své SIM karty vyhodili ještě u Rostova, než byli přesunuti do Makijivky. Velitel je pak zavedl na místo, kde si koupili ukrajinské SIM karty. Nás kontaktovali vždy přes Telegram,“ dodal příbuzný jedné z obětí.

Ruská bezpečnostní služba (FSB) nyní podle BBC zřejmě kontroluje telefony zemřelých z Makijivky, aby dokázala oficiální verzi ministerstva obrany. „Nevíte, jestli FSB prochází účty na sociálních sítích VKontakte? Můj otec byl 4. ledna online,“ zeptal se novináře BBC syn zesnulého.

Obyvatelé Samarské oblasti, kteří u Makijivky na začátku ledna padli, byli mobilizováni už koncem září. „Brali každého, bez ohledu na jeho stav. Máš dvě nohy a ruce, jdeš bojovat. Nebyla šance se tomu vyhnout,“ dodal.

Rusko se snaží hodit vinu za mrtvé v Makijivce na mobilizované vojáky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám