Hlavní obsah

Potíže pro Kreml přijdou 24. srpna, zveřejnili Ukrajinci na tajuplném videu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský úřad pro strategickou komunikaci zveřejnil v neděli na svých sociálních sítích animované video, ve kterém varuje, že se Rusku pomstí za utrpení Ukrajinců. Má se tak stát 24. srpna. V den, kdy Ukrajinci slaví den nezávislosti.

Potíže pro Kreml přijdou 24. srpna, zveřejnili Ukrajinci na tajuplném videuVideo: Instagram/Ukrajinský úřad pro strategickou komunikaci

 
Článek

Na 75 sekund dlouhém animovaném videu je vidět chlapec, jehož dům skončil v troskách následkem ruského útoku. Chlapec poté vytvoří z obrázku své rodiny papírové letadlo, které vyhodí do vzduchu směrem k Rusku. Letadlo se přemění na dron, k němuž přibývají další bezpilotní letouny, které poté úspěšně zasahují cíle.

Tím úplně posledním na mapě se stává Moskva. Video končí záběrem na potemnělý Kreml, který překryje nápis 24. srpna. „Rok odplaty pokračuje. Termíny se mohou měnit. Výsledek zůstává stejný – bolest a tragédie okupantů,“ uvedl úřad pro strategickou komunikaci v popisku videa.

V posledních týdnech začalo přibývat informací o sestřelených dronech v Moskevské oblasti. Poslední takový útok se podle ruských úřadů odehrál v neděli. Je však otázkou, do jaké míry se skutečně jedná o útoky Ukrajinců. Ti se k podobným operacím veřejně nehlásí. Mohlo by jít také o útok pod falešnou vlajkou.

Na začátku května dva drony dokonce doletěly až ke Kremlu, kde explodovaly. Později se ale ukázalo, že byly vypuštěny z Moskevské oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli uvedl, že válka se vrací na území Ruska. Podle něj jde o nevyhnutelný proces. Zelenskyj nepřímo reagoval na útoky dronů v Moskvě, k nimž došlo v noci na neděli.

Válka se vrací na území Ruska, řekl Zelenskyj

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám