Hlavní obsah

Poslanci se s Reznikovem loučili potleskem vestoje. Zamířit může do Londýna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovací vestoje se v ukrajinském parlamentu dočkal Oleksij Reznikov poté, co poslanci v úterý potvrdili jeho rezignaci na post ministra obrany. Potlesku se dočkal navzdory tomu, že z čela resortu na přání prezidenta Volodymyra Zelenského odchází v době, kdy ukrajinskou armádu provázejí četné korupční skandály.

Foto: Julie Sebadelha, Reuters

Oleksij Reznikov

Článek

Reznikov stál v čele ukrajinského resortu obrany od konce roku 2021, z toho 558 dní ve válečném stavu po ruské invazi.

Zatím není jisté, jaké budou jeho další kroky, podle agentury Reuters se o něm však mluví jako o možném příštím ukrajinském velvyslanci v Londýně. Novým ukrajinským ministrem obrany by se podle přání prezidenta Volodymyra Zelenského měl stát Rustem Umerov, dosavadní šéf hlavního ukrajinského privatizačního fondu. Očekává se, že parlament jeho nominaci schválí.

Kreml už vzkázal, že výměna ukrajinských ministrů podle jeho mínění žádnou změnu v dosavadním vývoji nepřinese. „Bohužel,“ dodal mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov s tím, že jinak jde o vnitřní záležitost Ukrajiny.

Nařčení z korupce se kolem ukrajinské armády vršila delší dobu, když tamní média počátkem roku upozorňovala na přemrštěné ceny u armádních nákupů potravin a ošacení, Reznikov obvinění ještě odmítal jako podkopávání důvěry veřejnosti v ozbrojené síly, podotkl nyní list The Financial Times.

Postupně o problémech s úplatkářstvím v armádních kruzích začal stále otevřeněji mluvit i prezident Zelenskyj, zejména v souvislosti s úplatky spojenými s odvody do armády. Zelenského okolí také ministrovi vytýkalo zpožďování dodávek zbraní ze zahraničí, na kterém neměl nést vinu pouze Západ, podotkla stanice BBC. Ministr veškerá obvinění odmítal, záměr odvolat Reznikova nakonec oznámil prezident o víkendu s tím, že resort potřebuje „nový přístup“.

Do čela ukrajinské obrany míří Umerov. Krymský Tatar stojí v pozadí citlivých dohod

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám