Hlavní obsah

Poškození Kerčského mostu je rozsáhlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kerčský most je po sobotním výbuchu výrazně poškozený, ukazují záběry z agentur i sociálních sítí. Silniční část se v jednom místě zřítila do moře, železnici blokuje ohořelý nákladní vlak. Most spojuje ruskou pevninu s ukrajinským poloostrovem, který Rusko zabralo a chce si ho přivlastnit.

Na Kerčském mostě, který spojuje Rusko s okupovaným poloostrovem Krym, v sobotu časně ráno vypukl požár.Video: Reuters

 
Článek

Záběry ukazují, že poškozena je část mostu v délce až stovek metrů. Část konstrukce, po které vedla silnice, se zřítila do moře. Na železnici je ohořelý vlak.

Výbuch na mostě na Krym. Tři mrtví, část stavby se zřítila

Zahraniční

Doprava na mostě se zastavila, lodní dopravu ale výbuch zřejmě nenaruší.

„Mostní oblouky nejsou poškozeny,“ napsal poradce šéfa správy anektovaného poloostrova Oleg Krjučkov.

Oblouky jsou přitom jen pár set metrů vedle místa exploze. „Pokud by se zhroutil most, pod kterým podjíždějí lodě, uzavřelo by to ruské lodě, kterou jsou aktuálně v Azovském moři,“ řekl v rozhovoru pro Novinky bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Analytik: Kerčský most je skvěle provedená akce ukrajinské armády

Válka na Ukrajině

K výbuchu došlo časně ráno. Ruský šéf Krymu Sergej Aksjonov před polednem uvedl, že přes Kerčský průliv budou jezdit trajekty. „Trajektová doprava je připravena ke spuštění, začne fungovat později během dneška. Jízdní řád oznámíme později,“ napsal na sociální síti Telegram.

Kdo za útokem stojí, není jasné. Podle ruského protiteroristického výboru na mostě vybuchla bomba nastražená v autě.

Ukrajinci se k akci oficiálně nepřihlásili, podle Mikuleckého i dalších analytiků je však pravděpodobné, že za ní jsou právě oni a že šlo o plán.

„Krym, most, začátek,“ napsal na sociální síti poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak s tím, že vše nelegální musí být zničeno a vše ukradené vráceno Ukrajině.

Most vedoucí z Ruska přes Kerčský průliv na Krym byl slavnostně otevřen v květnu 2018. Rusko ho vybudovalo poté, co v roce 2014 připojilo Krym ke svému území. Ukrajina a většina zemí světa tuto anexi neuznává.

Poničení mostu znamená pro Rusy ránu z hlediska symbolického i vojenského během jejich invaze na Ukrajinu.

Záběry výbuchu na Kerčském mostěVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám