Hlavní obsah

Výbuch na mostě na Krym. Tři mrtví, část stavby se zřítila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Kerčském mostě, který spojuje Rusko s okupovaným poloostrovem Krym, v sobotu časně ráno vypukl požár. Most je vážně poškozen, část se zřítila. Ruský protiteroristický výbor uvedl, že na 19 kilometrů dlouhém mostě explodoval nákladní vůz, což vedlo ke vznícení několika cisteren vlakové soupravy. Kdo za útokem stojí, není jasné.

Záběry výbuchu na mostu na KrymVideo: Reuters

 
Článek

„V 6:07 došlo k výbuchu nákladního auta, které způsobilo vznícení sedmi palivových nádrží železničního vlaku směřujícího na Krymský poloostrov,“ uvedla nejprve RIA Novosti s odkazem na ruský Národní protiteroristický výbor.

Výbor později uvedl, že vybuchla bomba nastražená v nákladním autě.

Agentura AP s odvoláním na ruské úřady po poledni uvedla, že při výbuchu zahynuli tři lidé. Patrně jde o cestující v autě, jež jelo vedle nákladního vozu.

„Těla dvou mužů a jedné ženy byla vyzvednuta z vody, identifikují se,“ uvedl podle agentury TASS vyšetřovací výbor.

Analytik: Kerčský most je skvěle provedená akce ukrajinské armády

Válka na Ukrajině

Na sociálních sítích se od rána objevují záběry zachycující okamžik mohutné exploze. Z místa po ní stoupal do daleka viditelný hustý černý dým.

Poradce šéfa správy anektovaného poloostrova Oleg Krjučkov informoval ráno o hašení požáru. Podle správy silnic na místě pracoval personál ruského ministerstva pro mimořádné události a silničáři, doprava na mostě byla zastavena.

Plameny se plně podařilo uhasit v 10:00 moskevského času (09:00 SELČ), uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Kerčský most se ocitl v plamenech.Video: Reuters

Podle záběrů z agentur a sociálních sítí je most výrazně poškozen. Utrpěla železniční část mostu, ale do vody spadla i část silnice.

Poškození Kerčského mostu je rozsáhlé

Válka na Ukrajině

Všechny záběry ze sociálních sítí nelze spolehlivě ověřit, ale vzájemně se doplňují. Poškození mostu potvrzují i oficiální místa.

Kdo je za útokem, není jasné. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zřízení komise, jež má incident vyšetřit.

„Krym, most, začátek,“ napsal na sociální síti poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak s tím, že vše nelegální musí být zničeno a vše ukradené vráceno Ukrajině.

Krym, most, začátek, napsal k výbuchu poradce Zelenského

Válka na Ukrajině

Rusko připojilo Krym ke svému území v roce 2014. Ukrajina a většina zemí světa tuto anexi neuznává. Most vedoucí z Ruska přes Kerčský průliv na Krym byl slavnostně otevřen v květnu 2018.

Rusům slouží mimo jiné k zásobování okupačních jednotek na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám