Hlavní obsah

Posilování protivzdušné obrany v Moskvě má zvýšit nenávist vůči Ukrajině, tvrdí američtí analytici

Systémy protivzdušné obrany rozmístěné po Moskvě mají posílit protiukrajinské nálady, tvrdí analytici amerického Institutu pro studium války. Domnívají se, že Kreml tímto způsobem vystupňoval své úsilí prezentovat ruskou invazi na Ukrajinu jako existenční válku, aby si tak vytvořil alibi pro vleklou válku, uvádí institut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Kreml pravděpodobně rozmístil systémy protivzdušné obrany v Moskvě, aby vytvořil provokativní zprávy, které vykreslují válku jako velkou hrozbu pro ruskou veřejnost. Je nepravděpodobné, že by Kreml věřil, že Moskva je cílem pro Ukrajinu, a s největší pravděpodobností se uchýlil k této okázalé hře, aby se posílila informační operace, aby se připravil ruský vnitřní informační prostor na vleklou válku na Ukrajině a další oběti,“ píše institut.

Posilování protivzdušné obrany je podle analytiků součástí nové informační operace, která má zasadit válku na Ukrajině do kontextu ruského mýtu Velké vlastenecké války a posílit u lidí podporu pro zvláštní vojenskou operaci, jak se invaze na Ukrajinu v Rusku nazývá. Současně se má tímto krokem Ukrajina vykreslit jako hrozba pro Moskvu a zbytek Ruska.

Ve čtvrtek a v pátek začaly po sociálních sítích kolovat dosud neověřené snímky systémů protivzdušné obrany, které byly rozmisťovány na stavbách po celé metropoli. Jeden z nich zachycoval jeřáb, jak zvedá na střechu budovy ministerstva obrany vozidlo se systémem Pancir-S1. Na dalším byl údajně tentýž systém nedaleko Putinovy oficiální rezidence Novo-Ogarjovo u Moskvy.

Vladimir Peskov, mluvčí ruského prezidenta, odmítl zprávy o posilování protivzdušné obrany v ruském hlavním městě komentovat.

Rusko v posledních několika měsících podniká masivní vzdušné útoky na Ukrajinu, přičemž rakety a bezpilotní letouny jsou namířeny především proti civilní a energetické infrastruktuře. Na druhou stranu byly zdokumentovány případy, kdy drony zasáhly vojenské objekty v Rusku, někdy i stovky kilometrů za frontovou linií. Předpokládá se, že tyto útoky provedla Ukrajina, která se k nim ovšem nikdy oficiálně nepřihlásila.

Ukrajinské útoky na Moskvu či Petrohrad? Klidně se to může stát, řekl expert v ruské televizi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám