Hlavní obsah

Pondělní útok stál Rusko 400 až 700 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní raketový útok na Ukrajinu stál Rusy 400 až 700 milionů dolarů (10 až 17,5 miliardy korun), odhaduje ukrajinská strana. Více než polovinu z 83 vypálených raket zvládla ukrajinská protivzdušná obrana sestřelit. Při útoku zemřelo 19 lidí, dalších 105 bylo zraněno.

Foto: Stringer, Reuters

Terčem se stala kritická infrastruktura…

Článek

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že Rusko vypálilo 83 raket a více než 43 jich bylo sestřeleno protivzdušnou obranou. Dodal, že se jednalo o rakety Kalibr, Iskander a Kh-101, které byly odpáleny z Kaspického a Černého moře. K útoku rovněž Rusové využili 24 blíže nespecifikovaných dronů.

Informace o tom, kolik přesně raket jakého typu bylo použito, už Ihnat neupřesnil. I tak lze však s jistotou konstatovat, že ruskou armádu stál útok stovky milionů⁠ dolarů.

Kompilace z KyjevaVideo: Twitter @nexta_tv, @mjluxmoore, @maria_avdv

Podle ukrajinské odnože magazínu Forbes činí hodnota jedné rakety Kh-101 13 milionů dolarů, Kalibru 6,5 milionu, Iskanderu 3 miliony, Onyxu 1,25 milionu, Kh-22 1 milion a Točky-U 0,3 milionu. Celkem tak Rusko mohl útok vyjít na 400 až 700 milionů dolarů.

Není tak vůbec vyloučeno, že Rusové způsobili Ukrajincům méně materiálních škod, než na kolik je útok vyšel. Ukrajinská strana nicméně přiznává, že bylo zasaženo 11 důležitých objektů infrastruktury v osmi regionech a v Kyjevě. V pondělí večer navíc Ukrajinci informovali o tom, že musejí kvůli poškozeným elektrárnám, rozvodným stanicím a elektrickému vedení přestat vyvážet elektřinu do zahraničí.

Ukrajinská energetika dostala velkou ránu. Země pozastavuje vývoz elektřiny

Válka na Ukrajině

Velká část raket zasáhla civilní objekty, jakými byl v Kyjevě například tamní Ševčenkův park nebo Skleněný most pro pěší a cyklisty. Útok si vyžádal nejméně 19 civilních obětí a přes 100 dalších utrpělo zranění.

Rusko rakety v létě omezilo

Ruská armáda oproti jaru během letních a podzimních měsíců výrazně omezila využívání raket s plochou dráhou letu vzhledem ke stále se ztenčujícím zásobám a neschopnosti je včas nahrazovat.

Ruské střely zasáhly i Mykolajiv a LvovVideo: Reuters

„Rusko stále disponuje řízenými střelami, ale jejich denní použití v létě a na začátku podzimu ve srovnání s jarem dramaticky pokleslo. To je jeden z důvodů, proč si pořídilo bezpilotní munici Geran-2, kterou používá na podobné cíle,“ uvedl vojenský analytik Rob Lee s tím, že to rozhodně neznamená, že by Rusko už nemělo nic. Geran-2 má být přemalovaný a přejmenovaný íránský sebevražedný dron Šáhid-136.

Lee se nadále domnívá, že útok na civilní cíle má být spíše symbolickým vzkazem dovnitř Ruska než záměrem zastrašit Ukrajince.

Reklama

Výběr článků

Načítám