Hlavní obsah

Polsko hodlá výrazně omezit pomoc ukrajinským uprchlíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Třenice mezi Polskem a Ukrajinou se dále vyhrocují – podle mluvčího vlády ve Varšavě Polsko od počátku příštího roku již neprodlouží „velkou část“ pomoci dosud poskytované ukrajinským uprchlíkům v zemi. Krok je zjevnou reakcí na ukrajinské ohrazení se vůči prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí do Polska.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinští uprchlíci na hraničním přechodu Medyka

Článek

„Polská pomoc uprchlíkům z Ukrajiny už z velké části nebude od začátku příštího roku prodloužena,“ uvedl v televizi Polsat mluvčí polské vlády Piotr Müller. „Polsko podporuje Ukrajinu před ruskými útoky, což je otázkou i naší bezpečnosti. Nebudeme ale s ohledem na ohrožování našich hospodářských zájmů včetně těch zemědělských ustupovat před morálním či právním nátlakem,“ dodal mluvčí.

Podle aktuálních údajů polské pohraniční stráže, zveřejněných serverem wnp.pl, se ukrajinských uprchlíků, převážně žen a dětí, na polském území nachází více než 950 000.

Jedná se o další díl v seriálu zhoršujících se vztahů mezi oběma zeměmi. Přispělo k nim polské embargo na dovoz ukrajinského obilí, které polská vláda svým rozhodnutím prodloužila i poté, co Evropská komise k 15. září toto embargo na úrovni Evropské unie naopak zrušila. Varšava to odůvodňuje ochranou vlastních zemědělců proti cenovému dumpingu.

Ukrajina podala stížnost na Slovensko, Polsko a Maďarsko kvůli embargu na dovoz obilí

Ekonomika

Následovala ukrajinská žaloba na Polsko u Světové obchodní organizace (WTO).

Problému se dotkl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během svého projevu před Valným shromážděním OSN. „Někteří naši přátelé v Evropě hrají v politickém divadle thriller s obilím. (…) Ve skutečnosti pomáhají vytvořit scénu pro moskevské herce,“ řekl Zelenskyj. Polský premiér Mateusz Morawiecki v reakci varoval, že pokud bude Ukrajina tento konflikt „eskalovat“, tak Varšava vydá zákaz na dovoz dalších ukrajinských produktů do Polska.

Evropská komise neprodlouží embargo na obilí z Ukrajiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám