Hlavní obsah

Poláci ukázali, jak to Ukrajincům jezdí v moderních leopardech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polští vojáci už začali své ukrajinské kolegy učit s německými tanky Leopard 2, které jim slíbili dodat západní spojenci. Výcvik na leopardech probíhá v obci Świętoszów na jihozápadě Polska poblíž českých a německých hranic. Záběry z výcviku v úterý rozeslala agentura AP.

Ukrajinští vojáci se v Polsku učí zacházet s tanky Leopard 2Video: AP

 
Článek

Intenzivní výcvik tankistů probíhá 10 hodin denně, sedm dní v týdnu. Poláci ho Ukrajincům poskytují v rámci vyjednané mezinárodní dohody mezi Kyjevem a Varšavou, respektive mezi Ukrajinou a západními spojenci.

Polsko patří k nejvýraznějším podporovatelům sousední Ukrajiny, která se už téměř rok brání ruské invazi. Na tom, že se západní spojenci nakonec usnesli modernější tanky Kyjevu poskytnout, má Polsko lví podíl, poznamenala agentura AP.

Kolik Leopardů 2 Ukrajina nakonec dostane, ale stále není jasné. Německo, které je vyrábí, jich slíbilo 14 (a k tomu 178 Leopardů 1).

Německo zahájilo výcvik ukrajinských vojáků pro ovládání tanků Leopard 2

Válka na Ukrajině

Polsko jich slíbilo dodat také 14 (a také 300 sovětských T-72 a jejich modernizované verze PT-91). Poslat leopardy přislíbily také Nizozemsko a Dánsko, neupřesnily už ale, kolik kusů jsou schopny a ochotny dodat.

Ukrajinci teď potřebují veškerou možnou pomoc. Ruské ataky na východní frontě totiž v posledních dnech a týdnech narůstají. Zdá se, že začala očekávaná jarní ofenziva.

Velká Británie také trénuje

Ve Velké Británii se navíc ukrajinští vojáci cvičí na britských bojových tancích Challenger 2, jak oznámil britský premiér Rishi Sunak.

Výcvik začal minulý týden. „Je to dobré vozidlo a stane se významnou posilou na bojišti,“ řekl Zelenskyj a poděkoval Británii za vojenskou pomoc.

Belgičan má doma hangár plný tanků Leopard 1. Chtěl by je vidět na Ukrajině

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám