Hlavní obsah

Moskva ukázala, jak zničila Ukrajincům tanky. Podle ruských blogerů šlo spíš o kombajny

– Moskva

Ruská oficiální média v úterý informovala, že ministerstvo obrany poprvé zveřejnilo videozáznam, na němž ruští vojáci ničí tanky Leopard 2, které Ukrajině dodávají západní země. Nicméně ruští vojenští blogeři o jeho autenticitě pochybují, na záběrech resortu obrany nejsou podle nich obrněná vozidla, ale kombajny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v úterý 6. června 2023 prý ukazuje ukrajinský tank zasažený ruskou raketou

Článek

Videozáznam s údajným ničením leopardů zveřejnila Ria Novosti. Napsala, že záběry ze zaměřovacího systému ruského bitevního vrtulníku zachycují odpaly řízených střel „na nepřátelská obrněná vozidla se siluetou, která je charakteristická pro bojová vozidla německé výroby“. Na záznamu jsou také zachyceny jejich zásahy. Podle Moskvy byly tanky zničeny během pokusu ukrajinských sil o protiofenzivu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Snímek pořízený z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v úterý 6. června 2023

„Nechceme nic tvrdit, ale vozidla na záběrech zveřejněných ruským ministerstvem obrany svou siluetou vůbec nepřipomínají tanky,“ uvádí telegramový kanál Vojennyj Osvědomitěl (Válečný informátor).

Vozidla podle něho vypadají spíše jako kombajny americké značky John Deere série 9000 a 700 a také jeden typ traktoru tohoto výrobce. „Jde o techniku, která je na Ukrajině celkem populární,“ píše se na něm. „Není jasné, proč (ministerstvo obrany) vydávalo zásah této techniky za skutečné video zachycující zničení leopardů,“ uvádí se také na tomto kanálu.

Podle jiného blogera záběry pochází z loňska, píše agentura DPA. Tehdy ale ukrajinská armáda ve výzbroji tanky Leopard ještě neměla.

DPA připomíná, že ruské ministerstvo obrany bylo už v minulosti přistiženo, jak vypouští „kachny“. Mluvčí resortu Igor Konašenkov například informoval o tom, že ruská armáda sestřelila výrazně více ukrajinských letounů, než kolik jich Ukrajina ve skutečnosti měla.

Rusko se bez důkazů chlubí zničenými leopardy, Ukrajinci postupují u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám