Hlavní obsah

Po útoku na „bránu na Krym“ vyhrožují Rusové odvetným úderem na most přes Dunaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtvrtečním útoku na Čongarský most, který představuje „bránu na Krym“, vyhrožoval Rusy dosazený správce okupované části Chersonské oblasti Vladimir Saldo odvetným útokem na most přes Dunaj spojujícím Moldavsko a Rumunsko, plyne z videozáznamu zveřejněném agenturou Reuters.

Máme souřadnice mostu v Moldavsku, vyhrožuje Ruskem dosazený správce Chersonské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes je 22. června a především nastává začátek konce kyjevského režimu. A ještě jedno plamenné přivítání - souřadnice mostu v oděské oblasti v moldavském Giurgiulesti na Dunaji, které bylo součástí Ukrajiny, ale bylo předáno Moldavsku ještě v době režimu Juščenka, tak všechny tyto souřadnice jsou známé. Proto bude brzo vážná odpověď,“ hrozil Saldo na poškozeném mostě.

V Giurgiulesti jsou u ústí řeky Prut do Dunaje dva mosty přes Prut - železniční a silniční. Vede tudy mezinárodní silnice z rumunského Galati přes Izmail do Oděsy a tratě na dvě místa Ukrajiny.

Saldo tedy nevyhrožoval útokem Ukrajině, ale Moldavsku a Rumunsku.

Saldo video pořídil na mostě, kde také zachytil proraženou vozovku a ukazoval trosky použité střely. Útok komentoval slovy: „Zjevně nesmyslný ukrajinský čin. Kyjevští teroristé chtějí zastrašit obyvatele Cheronské oblasti a vyvolat paniku mezi obyvateli, ale neuspějí. Víme, jak opravovat mosty rychle.“

K zásahu mostu dodal, že nezmění průběh války: „Nic to nemění na výsledku speciální vojenské operace.“

Čongarský most je přitom tzv. branou na Krym, protože přes něj vede železnice i silnice z Melitopolu do dopravního uzlu na Krymu Džankoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám