Hlavní obsah

Ministři pro energetiku v Praze vymýšlejí, jak ochránit Evropu před tuhou zimou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na středu se do Prahy sjeli unijní ministři pro energetiku na neformální jednání, kterému předsedá český ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN). Téma je jasné: jak bojovat s vysokými cenami plynu. Návrhů je více. Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa nebylo přijato žádné rozhodnutí. Možná je to tak dobře, napsal.

Foto: CZPRES

Český ministr průmyslu Jozef Síkela při neformálním summitu unijních ministrů pro energetiku

Článek

Cílem jednání bylo zjistit, zda v EU panuje dostatečná shoda pro to, aby Evropská komise mohla předložit soubor nových návrhů před setkáním Evropské rady, která se uskuteční příští týden v Bruselu.

Panuje konsenzus napříč sedmadvacítkou pro společný nákup plynu. Pro intervenci u cen plynu už taková podpora není.

Jako ve Španělsku?

Jednou z cest, kterou ministři zvažují, je uplatnit takzvaný „pyrenejský (iberský) model“ používaný v Portugalsku a Španělsku. V podstatě jde o to, že tamní vlády garantují „závěrným“ plynovým elektrárnám cenu plynu pod 40 EUR/MWh. Tržní cena pak výrazně poklesne.

Ukrajinská energetika dostala velkou ránu. Země pozastavuje vývoz elektřiny

Válka na Ukrajině

Na rozšíření tohoto modelu na celou Unii však není podle dostupných informací shoda.

V opozici jsou státy v čele s Německem a Nizozemskem, které hodlají na jednání v pražském Kongresovém centru předložit desetibodový plán, který navrhuje společný nákup plynu, aby se jednotlivé země navzájem nepředháněly v nabídkách na trzích. Takové opatření by mělo být podle dokumentu, který koluje kuloáry, zavedeno „okamžitě“.

Foto: CZPRES

Jednání se účastní také ředitel Mezinárodní agentury pro energii Fatih Birol.

V návrhu rovněž stojí, že by členské státy měly příští rok koordinovat plnění svých zásobníků plynu, aby už ceny tolik nevystřelovaly.

Dokument rovněž hovoří i o blíže nespecifikovaném „sdílení zátěže“, což lze podle médií interpretovat jako ústupek vůči zemím, které by si naopak představovaly oddělení cenotvorby plynu a elektřiny.

Podíl Ruska na dovozu plynu do EU výrazně padá

Ekonomika

„Je důležité si vyjasnit, kde se nacházíme v otázce přípravy na nadcházející zimu, a abychom o tom měli jasný obrázek, tak jsme pozvali také zástupce energetického sektoru a smluvních stran,“ uvedl před jednáním ministr Síkela.

Do Prahy proto například dorazili generální ředitel Mezinárodní agentury pro energii Fatih Birol, eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová nebo třeba ředitel sekretariátu Energetického společenství Artur Lorkowski.

„Opět nebylo přijato žádné konkrétní rozhodnutí, ale možná je to tak lepší… Pokud jde o energetickou bezpečnost, vidíme, že zatímco naše národní rozhodnutí fungují, nápady z Bruselu způsobují jen problémy a škody. Dodávky energie do Maďarska jsou a zůstanou bezpečné,“ napsal na Facebooku maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který svou zemi v Praze zastupuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám