Hlavní obsah

Kde jsou ukrajinská vítězství? Rusové dostali čas položit miny, které zastaví i západní techniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veškeré snahy o průlom nebo alespoň rychlejší postup ukrajinské protiofenzivy ztroskotávají na ruských minových polích. Širokými pásy důmyslně rozmístěných nástražných výbušnin si nedokáže proklestit cestu ani Západem dodávaná technika. Na ní měl přitom protiútok stát. Pokud chce Kyjev uspět, musí zkusit něco jiného. Vyplývá to z analýz amerických médií, která se opírají o názory vojenských expertů, ale i samotných Ukrajinců.

Foto: Profimedia.cz

Americký obrněnec M2 Bradley

Článek

Americký deník The Washington Post (WP) minulý týden konstatoval, že postupující ukrajinské jednotky musí západní techniku v minových polích opouštět a pokračovat po svých. To z nich dělá snadné cíle.

„Nemůžete postupovat jen s obrněným tankem, protože minová pole jsou tam příliš široká. Tank dřív nebo později zastaví a pak ho zničí koncentrovaná palba,“ postěžoval si podle WP minulý týden velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj.

Rusové měli na vybudování obrany dostatek času. Dal jim ho Západ, který zaváhal v dodávání těžké obrněné techniky Ukrajincům. Rusové mezitím minová pole vystavěli do šíře 5 až 15 kilometrů. Podle Roba Leeho z Výzkumného institutu zahraniční politiky ve Filadelfii to navíc udělali značně „inovativním způsobem“, když je začlenili do několikavrstvé linie obrany.

Bradley ani leopard to samy nezvládnou

Západem dodané americké obrněnce Bradley a německé tanky Leopard sice ochrání posádku, samy o sobě ale takhle vystavěnou obranu prolomit nedokážou. Ukrajinci dostali taky speciální stroje M58 MICLIC určené přímo pro likvidaci nastražených min. Rusové jich ale už velkou část zničili protitankovými zbraněmi. Ukrajinským ženistům tak proto nezbývá než se doslova plazit po břiše a likvidovat minu po mině. To je ale na dlouho.

Nevděčná Ukrajina? Kyjev se zlobí za slova šéfa polské prezidentské kanceláře

Zahraniční

Penzionovaný australský generál Mick Ryan, který nyní působí v analytickém think-tanku Lowy Institue v rozhovoru pro americký deník The New York Times prohlásil, že je třeba, aby Ukrajinci našli, nebo lépe řečeno vyvinuli vlastní a mnohem masivnější, a tedy i rychlejší způsob likvidace pásů minových polí, který přinese podobný skok jako úspěch projektu Manhattan za druhé světové války. Projekt Manhattan byl krycí název pro vývoj atomové pumy.

Zatímco jiné armádní disciplíny se v průběhu let dynamicky vyvíjely, postupy při likvidaci min jsou už desítky let stejné. To by se teď mohlo změnit. „Ukrajina potřebuje projekt Manhattan pro likvidaci min,“ nechal se slyšet Ryan.

Devět osvobozených vesnic

Současná fáze protiofenzivy začala na začátku června. Ukrajinci ale na minových polí záhy utrpěli obrovské ztráty a postup se takřka zastavil. Několik týdnů probíhaly intenzivní opotřebovávací boje, které stály obě strany mnoho lidských životů, ale nevedly k výraznějším územním ziskům. Minulý týden se zdálo, že se Kyjev nadechl k pokusu o průlom, avšak neuspěl, respektive útočné snahy nově koncentrovaných sil i techniky byly odraženy.

Vyjádřeno v číslech - za minulý týden Ukrajina podle vlastních tvrzení osvobodila asi 8 kilometrů čtverečních území. Od 27. června, kdy byla současná fáze protiofenzivy zahájena, informovala o osvobození celkem devíti vesnic a osad. Výraznější úspěchy se nekonaly. Také proto se možná objevují náznaky změny strategie, respektive návratu k té dřívější. Ukrajinské dělostřelectvo se v posledních dnech zaměřuje na cíle v týlu nepřítele, upozornil server Business Insider. New York Times si navíc všiml toho, že Ukrajinci útočí ze tří směrů s tím, že jsou zřejmě připraveni zatlačit tam, kde se bude dařit. Rusové jsou ale patrně připraveni reagovat stejně pružně.

Na Krymu začíná přituhovat

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám