Hlavní obsah

Pavel na summitu v Kodani vyzval k urychlení dodávek zbraní pro ukrajinskou protiofenzivu

Má-li být spojenecká pomoc Ukrajině pro chystanou protiofenzivu skutečně úspěšná, musí přijít co nejrychleji. Na Kodaňském summitu pro demokracii to podle serveru Ukrinform v pondělí prohlásil český prezident Petr Pavel.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český prezident Petr Pavel

Článek

„Ukrajina má šanci zahájit v létě významnou protiofenzivu a ‚okno‘ se zužuje. Čím později pomoc dorazí, tím méně užitečná bude… Abychom mohli využít toto stále existující časové okno, měli bychom Ukrajině na jaře poskytnout vše potřebné – vybavení a munici,“ řekl Pavel podle Ukrinformu.

Pavel v Kodani dále ujišťoval, že zbrojaři ve střední a východní Evropě jsou schopni ještě navýšit výrobu. S dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou český prezident probíral, jak by se daly propojit české výrobní kapacity s dánskými zdroji.

„Dohodli jsme se, že budeme hledat další způsoby, jak pomoci, jak kombinovat dánské zdroje a kapacitu našich výrobních závodů, abychom mohli vyrobit více munice a poslat ji na Ukrajinu,“ řekl prezident.

Pavel varoval Zelenského před uspěchanou protiofenzivou

Válka na Ukrajině

Dánsko poskytlo Kyjevu pomoc v hodnotě 9,1 miliardy dánských korun (28,85 miliardy českých korun), přičemž přibližně 7,7 miliardy dánských korun připadá na vojenskou podporu. Prezident s premiérkou mluvili také o přípravách na summit Severoatlantické aliance, který se uskuteční v červenci ve Vilniusu.

Ukrajina očekává, že NATO pro ni bude mít na své vrcholné schůzce konkrétní nabídku. Podle Pavla by Aliance mohla zformulovat bezpečnostní garance pro Kyjev pro období od okamžiku, kdy dostane pokyn, aby se na vstup připravoval, do doby, než do NATO vstoupí. Prezident připomněl, že takových bezpečnostních záruk se už před ratifikací vstupu všemi členskými zeměmi Aliance dostalo Finsku. Pavel dodal, že na obsahu těchto záruk pro Ukrajinu NATO v současnosti pracuje.

Ukrajinci zveřejnili záběry tanku Tomáš u Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám