Hlavní obsah

Ovládnutí Bachmutu už zřejmě není pro Moskvu prioritou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ovládnutí východoukrajinského Bachmutu už zřejmě není pro ruské ministerstvo obrany takovou prioritou a soustředí se teď spíše na obranu proti očekávanému ukrajinskému protiútoku, píše ve své pravidelné analýze americký Institut pro studium války (ISW). Do potenciálně složité situace to podle něj staví ruskou žoldnéřskou Wagnerovu skupinu, která se na mnohaměsíčních bojích o Bachmut z velké části podílela.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Z Bachmutu ve středu 26. dubna 2023 stoupá kouř

Článek

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin v posledních dnech zveřejnil několik videí, v nichž tvrdil, že jeho skupina k 10. květnu od Bachmutu stáhne své jednotky do týlových táborů a pozice předá ruskému ministerstvu obrany. Znovu v nich také kritizoval vedení ruské armády i ministerstvo obrany.

ISW si všímá Prigožinova „hmatatelného zoufalství“ i „viditelného hněvu“ v jeho poselstvích, které podle něj naznačují, že ruské ministerstvo obrany „upozadilo Bachmut a přesunulo operační pozornost na bojišti jinam způsobem, který může vážně ohrozit schopnost Wagnerovy skupiny účinně působit“.

Změně priorit podle amerického institutu nasvědčuje i to, že ruské síly až na velmi omezené výjimky přestaly s útočnými akcemi na bojišti, což pravděpodobně ukazuje na „přechod do obrany“.

Za nejasné ISW považuje, jestli se Prigožin skutečně chce z Bachmutu stáhnout, nebo se jen svými prohlášeními snaží zvýšit tlak na ruské ministerstvo obrany, aby jeho skupině poskytovalo větší pomoc, především ve formě dělostřeleckých granátů.

Wagnerovce by mohli nahradit v Bachmutu kadyrovci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám