Hlavní obsah

Okupovaná území Rusku, zbytek do NATO. O „výbušném plánu“ Aliance píší v Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoatlantická aliance (NATO) údajně v zákulisí zvažuje možnost plánu, který by předpokládal postoupení okupovaných území na východní a jižní Ukrajině Rusku výměnou za okamžité přijetí zbytku napadené země do NATO.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci v bruselské centrále NATO

Článek

Tyto úvahy nejsou obsaženy v žádných oficiálních dokumentech Aliance, ale opakovaně se prý vracejí při mnoha neformálních rozhovorech včetně těch posledních. Informaci o tomto „výbušném“ plánu, jak jej označila některá zahraniční média, přinesl italský deník La Repubblica.

Zmíněná transakce by znamenala, že Ukrajina se vzdá území, která mají nyní Rusové pod kontrolou. Šlo by konkrétně o Krym a o oblasti, jež ruská armáda obsadila v uplynulých dvou letech. Kyjev by ale současně získal záruku, že by se zbývající část země stala „okamžitě“ členem NATO.

Jako jeden z důvodů k prosazení plánu vidí italský list to, že mnoho evropských zemí a také nynější administrativa ve Washingtonu se obávají návratu Donalda Trumpa do Bílého domu. Politika, který opakovaně ujišťoval, že ukrajinsko-ruskou válku vyřeší „během 24 hodin“, zřejmě tím, že by tlačil na Ukrajince, aby Rusku ustoupili.

„To by byl přesně krok, jímž by si Trump vydobyl roli ‚krále míru‘‚“ dodal deník. Podle něj není náhodou, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nedávno oživil myšlenku vstupu Ukrajiny do Aliance s tím, že „není otázkou zda, ale kdy“.

Nechat Rusku Donbas a Krym. List popsal Trumpův 24hodinový mírový plán

Válka na Ukrajině

Podobně se vyjádřil i šéf americké diplomacie Antony Blinken, podle nějž k začlenění Kyjeva do NATO „dříve nebo později“ stejně dojde. V rozhovoru pro francouzskou televizi LCI navíc Blinken řekl, že Washington nebude Kyjev k ničemu tlačit. K čemu by to mělo být, neupřesnil.

„Je to na stole“

List La Repubblica připomněl, že podobná výměna se uskutečnila po druhé světové válce, kdy východní část poraženého Německa de facto připadla tehdejšímu Sovětskému svazu, zatímco západní Německo se v roce 1955 připojilo k NATO.

Naplnění takového scénáře by podle italského deníku také urychlilo další vojenskou pomoc USA Ukrajině, která je v americkém kongresu stále zablokovaná.

„Tato ‚výměna‘ je mnohými odborníky považována za jedno z možných řešení k ukončení války. Není to alternativa, která by se v současné době už politicky řešila. Ale ve skutečnosti je na stole,“ napsal bruselský zpravodaj italského listu Claudio Tito.

USA nepošlou na Ukrajinu vojáky. O konflikt s Ruskem nestojíme, ujistil Blinken

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám