Hlavní obsah

Ruská ofenziva už začala, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru se stanicí BBC vyloučil, že by se v rámci případné mírové dohody s Ruskem Kyjev vzdal jakéhokoli ukrajinského území. Varoval přitom, že postoupení území Moskvě by znamenalo, že by se Rusko mohlo „neustále vracet“. Očekávaná ruská ofenziva na Ukrajině podle něj už začala.

Po ostřelování hoří v Bachmutu obytné domyVideo: Reuters

 
Článek

„Ruské útoky už přicházejí z několika směrů,“ uvedl. Ukrajinští obránci podle něj dokáží odolávat ruskému postupu, dokud sami nebudou schopni zahájit protiofenzivu. Zopakoval zároveň výzvy k větší vojenské pomoci Ukrajině ze strany Západu.

„Moderní zbraně samozřejmě urychlují mír. Zbraně jsou jediný jazyk, kterému Rusko rozumí,“ řekl Zelenskyj.

Západní státy postupně poskytují Kyjevu stále silnější zbraně, aby se země mohla ruské vojenské agresi bránit. Kyjev je však stále více frustrován tempem, jakým západní zbraně přicházejí, píše BBC. Očekává se, že potrvá týdny, než na bojiště dorazí bojové tanky, které minulý měsíc Ukrajině přislíbila řada západních zemí.

Analytici: Rusové jsou vyčerpaní. Protiútok má v rukou Západ

Válka na Ukrajině

Další útoky na Bachmut

Rusko se podle ukrajinského generálního štábu snaží dobýt Bachmut. Rádo by dobytí oznámilo 24. února, rok od začátku války. Podle analytiků Institutu pro studium války (ISW) to ale není pravděpodobné, Rusové by v místě museli postupovat mnohem rychleji.

„Hlavní úsilí nepřítel soustředil na útočné operace ve směru na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarsk,“ uvádí ukrajinské velení. Mezi místy, kde ruské útoky neuspěly, zmiňuje obce v Chersonské oblasti na jihu země a v Donbasu na východě, včetně Bachmutu a Vuhledaru.

Rusové na Ukrajině ztratili za minulý den 800 vojáků, celkem už od začátku konfliktu 141 260 lidí, uvedli Ukrajinci.

Podle britské rozvědky ruské ozbrojené síly a Wagnerova žoldnéřská skupina pravděpodobně od začátku války přišly o  175 000 až 200 000 lidí, včetně přibližně 40 000 až 60 000 zabitých. Ruské ztráty znatelně vzrostly od loňského září, kdy Moskva vyhlásila „částečnou“ mobilizaci.

Foto: Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj požádal Slovensko o dodávky stíhaček MiG-29

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám