Hlavní obsah

Ocelárnu Putinova známého zachvátil mohutný požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda zaútočila drony na ruskou ocelárnu v Lipecku, kterou následně zachvátil mohutný požár. S odkazem na armádní zdroje o tom informuje agentura Unian, která uvedla, že majitelem podniku je známý ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Lisin. Podle guvernéra Lipecké oblasti Igora Artamonova nemělo dojít k žádným obětem.

Foto: Nexta/Síť X

Požár ruské ocelárny

Článek

„Suroviny z tohoto podniku se používají k výrobě ruských raket, dělostřelectva, bezpilotních letounů a podobně. Proto je pro Ukrajinu legitimním cílem,“ uvedl zdroj s tím, že ocelárna v Lipecku pracuje pro ruský vojenský průmysl a plní velké množství státních zakázek.

Agentura Unian uvedla, že vlivem dronového útoku došlo na místě k rozsáhlému požáru, kvůli němuž úřady evakuovaly všechny zaměstnance ocelárny. V noci na 24. února, což je den, kterým se ruská agrese na Ukrajině přelije do třetího roku, obyvatelé Lipecké oblasti hlásili výbuchy a kouř.

Guvernér oblasti Igor Artamonov o požáru informoval na Telegramu. „Požár byl uhašen a nedošlo k obětem na životech,“ uvedl v noci na sobotu Artamonov s tím, že požár vypukl v jedné z dílen ocelárny. Zdroje z SBU a HUR ovšem uvedly, že se zaměřily na zařízení určené k primárnímu chlazení neupraveného koksárenského plynu. Tato tvrzení ovšem nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Artamonov v dalším příspěvku uvedl, že ruská armáda v oblasti sestřelila dva další bezpilotní letouny. „Bezpilotní letouny byly zachyceny také v Kurské, Bělgorodské, Brjanské a Tulské oblasti,“ dodal Artamonov, aniž by zmínil, jestli drony vypustila ukrajinská armáda.

Majitelem požárem zasažené ocelárny je ruský oligarcha Vladimir Lisin, který je podle agentury Unian velmi blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Časopis Forbes Lisina označil za jednoho ze tří nejbohatších lidí v Rusku.

Podle ukrajinského listu The Kyiv Independent se ocelárna nachází zhruba 400 kilometrů od ukrajinsko-ruských hranic a slouží jako hlavní výrobní závod společnosti NLMK. Specializuje se na výrobu plochých ocelových výrobků s tím, že se na produkci ruské oceli podílí z 18 procent.

Ruská stíhačka se zřítila v Chersonské oblasti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám