Hlavní obsah

NYT: Ukrajinci na hranicích mlátí prchající Afričany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Afričané žijící na Ukrajině si stěžují, že je tamní pohraničníci nenechají utéct před zuřící válkou. Namísto toho je na hranicích štosují do nekonečných front a při tom je bijí. V textu postaveném na svědectvích dotčených přímo z místa to píše americký deník The New York Times.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Afričané žijící na Ukrajině na nádraží ve Lvově.

Článek

„Ukrajinští pohraničníci nás nepustili dál. Mlátili lidi pendreky, trhali jim bundy, fackovali je a bili. Bylo to strašné,“ vylíčila americkému reportérovi situaci na polsko-ukrajinské hranici čtyřiadvacetiletá lékařka Chineye Mbagwuová z Nigérie, které se nakonec podařilo hranici přejít a dostat se až do Varšavy.

Ukrajinu chceme celou, řekl Putin. Lžete sám sobě, odpověděl Macron

Zahraniční

Článek New York Times byl publikován v úterý, v době, kdy se z Ukrajiny podařilo uprchnout asi 660 tisícům lidí. Ve středu večer vydal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zprávu o tom, že Ukrajinu opustil dokonce milion lidí, tedy přibližně dvě procenta populace. Ze zprávy The New York Times, kde se objevilo i video bití Afričanů, ale vyplývá, že Afričané, kteří na Ukrajinu přišli pracovat, z válkou zmítané země nemohou.

Útočíme, hlásí poprvé po sedmi dnech Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Ke zprávám, které se šíří také na sociálních sítích, už se vyjádřili prezident Nigérie Muhammadu Buhari a Africká unie. „Zprávy o tom, že jsou Afričané nějakým způsobem vybíráni, by byly šokující výpovědí o rasismu a porušení mezinárodního práva,“ uvedla Africká unie.

„Ať si létají na koštěti.“ Roskosmos přestane dodávat do USA raketové motory

Věda a školy

Náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko záměrné zadržování cizinců na hranicích odmítá. „Nejdřív pustíme ženy a děti. Cizinci, muži z ciziny, musejí počkat, než pustíme všechny ženy a děti. Všechny cizince pustíme bez překážek. To samé se vztahuje i na černochy,“ napsal náměstek v písemném vyjádření deníku The New York Times.

Rusy lze obžalovat za válečné zločiny na Ukrajině, stíháni ale budou těžko

Válka na Ukrajině

Výše zmiňovaná nigerijská lékařka ale popisuje jinou praxi. „Řekli, že mohou projít jen ženy a děti, ale pouštěli ukrajinské muže. Když chtěla projít černoška, řekli, že jejich ženy první,“ tvrdí Mbagwuová. „Neměli jsme úkryt před mrazem. Žádné jídlo ani pití nebo místo k odpočinku. Blouznila jsem z nedostatku spánku,“ dodala s tím, že její 21letý bratr se přes hranici dostal po čtyřech dnech.

Nejen pěšáci. Na Ukrajině padl i ruský generálmajor

Válka na Ukrajině

Dvaadvacetiletý Ahmed Habbubí tunisko-francouzského původu líčil New York Times, že ho zmlátili na hraničním přechodu Medyka s Polskem. „Ukrajinská armáda mě zmlátila tak, že jsem sotva chodil. Když jsem se konečně dostal do Polska, odvezli mě rovnou do nemocnice,“ tvrdí.

Ne všichni mluví o bití

Ne všichni cizinci, s nimiž New York Times mluvil, nicméně hlásí podobné potíže. Pákistánci, Afghánci a Vietnamci, kterým se podařilo dostat do Polska, si stěžovali jen na dlouhé fronty.

Reklama

Výběr článků

Načítám