Hlavní obsah

Moskva jmenovala nového velitele ruských sil na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruští vojáci na Ukrajině mají nového velitele. Stal se jím dosavadní velitel Jižního vojenského okruhu a velitel vzdušných a kosmických sil Sergej Surovikin. S odkazem na mluvčího ministerstva obrany o tom informovala agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Surovikin

Článek

„Rozhodnutím ministra obrany Ruské federace byl armádní generál Sergej Surovikin jmenován velitelem ruských sil v oblasti speciální vojenské operace,“ uvedl mluvčí resortu Igor Konašenkov.

Speciální vojenskou operací Rusko nazývá svou agresi na Ukrajině.

Poškození Kerčského mostu je rozsáhlé

Válka na Ukrajině

Na konci června se poprvé objevily informace, že Surovikin velí Jižnímu vojenskému okruhu. V minulosti velel ruským vojákům v Sýrii, účastnil se také druhé čečenské války či konfliktu v Tádžikistánu.

Surovikin byl jmenován vrchním velitelem ruských leteckých sil v listopadu 2017. Předtím od října 2013 velel jednotkám Východního vojenského okruhu.

Velitelem ruských sil na Ukrajině se stal Surovikin v den, kdy v sobotu ráno vypukl požár na Kerčském mostě, který spojuje Krym s Ruskem. Kdo za útokem stojí, zatím není jasné, poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak ale na Twitter napsal krátce: „Krym, most, začátek.“

Reklama

Výběr článků

Načítám