Hlavní obsah

Německý ministr obrany: Dvě procenta HDP na obranu jsou málo, potřebujeme víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Severoatlantické aliance (NATO) budou podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse muset v budoucnu vydávat na obranu víc než dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), k nimž se členové Aliance zavázali před deseti lety.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Německý ministr obrany Boris Pistorius na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Článek

Pistorius to podle deníku Der Tagesspiegel řekl v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově. „Jsem dost realistický na to, abych rozpoznal, že dvě procenta asi v nadcházejících letech stačit nebudou,“ prohlásil sociálnědemokratický ministr, o němž média spekulují jako o možném nástupci kancléře Olafa Scholze.

Podle Pistoriuse nejde o čísla, ale o to, aby státy Aliance měly k dispozici „dostatek peněz“ na obranu. Ministr připomněl, že na dvou procentech HDP se země NATO na summitu v roce 2014 dohodly s tím, že jde o spodní hranici.

„Mezitím si všichni uvědomili, že to může být jen výchozí bod. Potřebujeme více. Dvě procenta mohou být jen začátek,“ řekl. Nastínil, že stačit by mohla tři nebo tři a půl procenta HDP, to prý ale bude záviset na mezinárodní situaci a také na stavu ekonomiky členských států.

Německo by letos mělo poprvé dosáhnout dohodnutá dvě procenta, a to vzhledem k výdajům spojeným s vojenskou pomocí Ukrajině. Dvouprocentní závazek by letos podle plánů ministerstva obrany měla splnit i Česká republika, která na tuto úroveň dlouhodobě nedosahovala.

Maďarsko brzy ratifikuje vstup Švédska do NATO, naznačil Orbán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám