Hlavní obsah

Německý ministr financí slíbil ročně posílat Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 5 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý ministr financí Christian Lindner v pondělí oznámil, že chce prosadit každoroční vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 5 miliard eur (120 miliard korun), a to až do roku 2027. Informuje o tom list Forbes Ukrajina, podle kterého Lindnerovo rozhodnutí musí ještě schválit německý parlament.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Německý ministr financí Christian Lindner

Článek

Lindner to oznámil v pondělí na společné konferenci s ukrajinským ministrem financí Serhijem Marčenkem v Kyjevě, kam přijel vůbec poprvé od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu.

„V tuto chvíli s Ukrajinou nejednáme jako s dárcovskou zemí, ale jako s partnerskou zemí,“ citoval německého ministra deník Forbes Ukrajina.

Celkově podle šéfa německého resortu financí poslal Berlín Kyjevu vojenskou pomoc v hodnotě 22 miliard eur (zhruba 529 miliard korun). Tato částka by se tedy mohla každoročně minimálně o 5 miliard eur navýšit, Lindnerův návrh ale ještě musí schválit německý parlament.

Lindner na konferenci navíc ujistil Ukrajinu, že Německo i nadále plánuje poskytovat Kyjevu vojenskou podporu v této plnohodnotné a nevyprovokované invazi. Připomněl i předchozí německou humanitární pomoc a podporu vnitřně vysídlených osob, což jsou lidé, kteří byli nuceni opustit své domovy, ale zůstali na hranicích své země.

Střely Taurus

Lindner o svém plánu informoval ve chvíli, kdy v Německu sílí tlak na kancléře Olafa Scholze kvůli raketám s plochou dráhou letu Taurus. Ten se je totiž Ukrajině zdráhá poslat, protože jsou schopny doletět až 500 kilometrů daleko, což by znamenalo, že by Ukrajina mohla pohodlně zasáhnout třeba i Moskvu.

Podle Scholze by se totiž jednalo o eskalaci války. Podle německých médií se ale kancléř snaží najít způsob, jak dolet raket omezit tak, aby pro Ukrajince nebylo možné ruské území zasáhnout.

Netlačte na mě. Scholz kličkuje kolem dodávek raket Taurus na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám