Hlavní obsah

Slovensko blokuje opravu houfnic pro Ukrajinu, tvrdí Němci. Na hranicích stály týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V německých médiích se objevila informace, že Slovensko bránilo převozu 15 kusů houfnic PzH2000 z Ukrajiny do opravárenského centra v Michalovcích. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď ve čtvrtek tyto informace odmítl a chybu vidí na německé straně. Proč zbraně na ukrajinsko-slovenské hranici stály, není zcela jasné, stejně jako to, zda houfnice na hranicích stále čekají, nebo už byly odvezeny k opravě.

Foto: Reuters

Samohybný protiletadlový systém Gepard

Článek

Německý server Business Insider s odvoláním na několik vysoce postavených zdrojů v německé vládě tvrdí, že Slováci už týdny na své území nevpouští zbraně z Ukrajiny, určené k opravě na Slovensku.

Německá zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann (KMW) přitom na Slovensku, u Michalovců v blízkosti ukrajinské hranice, v polovině prosince zřídila opravárenské centrum pro německé zbraně dodané Ukrajině. Jde o protitankové houfnice, protiletecké systémy Gepard a raketomety Mars.

Podle Business Insideru se v zákulisí rozběhly snahy o řešení problému, přičemž se údajně do věci vložil i německý kancléř Olaf Scholz.

Slovensko podle německého serveru poukazuje na nevyřešené právní otázky související mimo jiné s dovozními cly. Transportéry s až 15 poničenými houfnicemi tak čekají na slovenské hranici.

Foto: Ministerstvo obrany SR

Němečtí vojáci při otevření nových prostor v Michalovcích

Německé ministerstvo obrany se podle serveru snaží situaci alespoň částečně řešit tím, že do opravárenského centra převáží jednotlivé zbraně přes jiné země EU, což znamená nejen stovky kilometrů navíc, ale i značnou ztrátu času. Raketomety Mars a gepardy mají být částečně opravovány přímo v Německu.

Podle slovenského ministra obrany Nadě německá média publikovala informaci, která už delší dobu není aktuální.

„Byli jsme požádání německou stranou někdy na podzim, abychom zjistili prostor pro fungování opravny německé techniky, která působí na Ukrajině. Německo tuto techniku darovalo Ukrajině a je potřeba ji servisovat,“ řekl Naď.

Ministr obrany potvrdil, že slovenská strana dala k dispozici prostor, elektřinu, vodu, zajistila přístup lidí a strážní službu.

„My jsme si svůj domácí úkol splnili velmi dobře. Byly tam nějaké problémy, protože německá soukromá společnost, která měla zmíněnou techniku opravovat, si svůj domácí úkol nesplnila. My jsme o tom německou stranu informovali,“ konstatoval Naď. Co přesně firma neměla udělat, nespecifikoval.

Foto: Ministerstvo obrany SR

Dílna na opravu německé výzbroje dodané Ukrajině

Podle Business Insider německá strana připouští, že některé právní otázky byly při uzavírání příslušné smlouvy ke konci minulého roku kvůli rychlosti přehlédnuty

Podle slovenského ministra obrany úřad německého kancléře a německé ministerstvo obrany již učinily adekvátní kroky a situace se pohnula vpřed.

„Že by tam týdny stála nějaká technika, o tom informace nemám. Problémy s vysokým clem jsme dokázali vyřešit velmi rychle, ale ty problémy byly úplně jiné. S těmi si rovněž poradíme, když si zmíněná německá společnost vyřeší svůj domácí úkol. Pracují na tom velmi intenzivně a podle informací, které mám, by to už neměl být žádný problém,“ dodal Naď bez dalšího upřesnění.

Loni v prosinci oficiálně spustili provoz na opravu techniky dodané Německem na Ukrajinu v prostorách vojenského útvaru v Michalovcích za účasti slovenské a německé generality.

Má zde působit do šesti německých techniků, kteří mají opravovat především houfnice a protiletadlové systémy. Financování oprav zajišťuje německá strana.

ČR a Slovensko jsou asi ochotny vzdát se tanků Leopard ve prospěch Ukrajiny, píše FAZ

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám