Hlavní obsah

Západní munice zabrzdila Rusy u Charkova. Pálili jsme dnem i nocí, hlásí dělostřelci

Rychlý ruský postup na severu Charkovské oblasti pomohli zastavit dělostřelci, kteří dostali západní munici. Uvedli to vojáci ukrajinské 92. samostatné útočné brigády, které citoval list Independent. Vojáci podle svých slov pálili neustále, dnem i nocí.

Foto: Inna Varenytsia, Reuters

Ukrajinští vojáci z 92. samostatné brigády nabíjejí u Vovčansku samohybnou houfnici M109.

Článek

„Bylo to 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Jejich pěchota dál nastupuje, my dál odrážíme jejich útoky. Aspoň se o to snažíme. Kdykoli je to možné, sejmeme je,“ řekl jeden z dělostřelců brigády Pavlo podle Independentu.

Činnost dělostřeleckého oddílu popsal jeden z velitelů Vitalij: „Sledujeme je celou cestu, jak jdou po silnici pět kilometrů od Šebekina.“ Šebekino je město v ruské Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou, vzdálené zhruba 12 kilometrů od ukrajinského Vovčansku. „Vidíme je, jak jdou pěšky na pozice. Jak se přesouvají, tak se je samozřejmě pokoušíme zasáhnout, způsobit jim maximální ztráty,“ dodal Vitalij.

Foto: Inna Varenytsia, Reuters

Ukrajinští vojáci z 92. samostatné brigády v zemljance u Vovčansku

Je přesvědčen, že jednotce už munice chybět nebude: „Budeme dál dostávat munici, protože čelíme velké a nebezpečné nepřátelské skupině.“

Podle něj se nyní musí ukázat, že jeho muži jsou schopni v tak extrémní situaci zastavit velký nepřátelský útok na Charkov a Charkovskou oblast. „Nepřítel si pak nedovolí pomýšlet na útok na Kyjev, Černihiv nebo Sumy,“ dodává, zatímco důstojníci zkoumají záběry z dronů, na nichž je vidět kouř stoupající nad Vovčanskem, a provádějí výpočty pro zacílení houfnic. Dva muži se starají o to, aby byla americká samohybná houfnice M109 dobře maskovaná větvemi stromů.

Foto: Inna Varenytsia, Reuters

Ukrajinští vojáci z 92. samostatné brigády připravují u Vovčansku k palbě samohybnou houfnici M109.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj několik vojáků z této jednotky v půlce května vyznamenal za předchozí úspěchy v bojích. V pondělním rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že situace severně od Charkova se zlepšila. „Dnes je situace pod kontrolou. Před týdnem to bylo mnohem obtížnější,“ uvedl.

Ukrajincům na Donbasu nezbývá než pod ruskými útoky manévrovat, boje jsou tam tvrdší než u Charkova

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám