Hlavní obsah

Nebezpečí nového ruského útoku z Běloruska roste, varuje ukrajinský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečí opětovného ruského útoku na Ukrajinu z Běloruska roste, uvedl ve čtvrtek před novináři generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu. Rusové by se podle něj mohli pokusit přetnout hlavní trasy, po kterých putují na Ukrajinu dodávky západních zbraní.

Foto: ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko při rusko-běloruských manévrech v půlce února před invazí Ruska na Ukrajinu

Článek

„Hrozba, že ruské ozbrojené síly obnoví útok na severní frontě, roste. Tentokrát může být směr útoku změněn na západ kvůli přetnutí hlavních logistických tras pro dodávky výzbroje a bojové techniky Ukrajině od našich partnerů,“ řekl Hromov podle agentury Interfax-Ukrajina.

Upozornil, že sílí agresivní rétorika vedení Ruska a Běloruska spolu s tím, jak je u hranic rozmisťováno regionální uskupení vojsk svazového soustátí, které obě země formálně tvoří. Na běloruském území jsou podle generála Hromova rozmisťovány letecké jednotky a síly dalších vojsk. V Bělorusku se podle něj podnikají přípravné akce ke skryté mobilizaci. Bělorusko nadále poskytuje Rusku své území k odpalování raket a vzletu dronů.

Ukrajinské síly podle Hromova podnikají kroky ke spolehlivé obraně hranic a Kyjeva před útokem ze severu. Pokud se nepřítel rozhodne otevřít „druhou frontu“ a konkrétně zahájit útok z Běloruska, „budeme připraveni k adekvátní reakci“, zdůraznil ukrajinský generál.

Rusové nás už nemají čím překvapit, do léta bude hotovo, předpovídá šéf ukrajinských špionů

Válka na Ukrajině

Z Běloruska už útok přišel

Z běloruského území vstoupili ruští vojáci na začátku invaze na Ukrajinu při ofenzivě směrem na Kyjev. Ruská armáda nadále z běloruského území podniká vzdušné údery na Ukrajinu, tvrdí Kyjev i běloruská nezávislá opozice.

Americký Institut pro studium války (ISW) nicméně minulý týden napsal, že nový útok z Běloruska na sever Ukrajiny je nepravděpodobný. Posilování ruských vojenských kapacit tu má podle něj za cíl spíše vázat v prostoru Kyjeva co největší počet ukrajinských jednotek, aby se nemohly účastnit protiofenzivy na jiných částech fronty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám