Hlavní obsah

Český raketomet „Upír“ dělá na Ukrajině paseku. Rusko se ho marně snaží zničit

– Kyjev

Mezi vojenskou pomocí, kterou Česká republika Ukrajině dodala, jsou také raketové systémy RM-70 Vampire. Vojáci je využívají v bojích na Donbasu, když potřebují způsobit širší poškození oblasti, uvádějí v reportáži Rádia Svobodné Evropy. Ruské jednotky se raketomety snaží zničit, ale zatím marně.

Foto: Ukrajinská vojenská televize, Bez zdroje

Raketomet RM-70 Vampire ve válce na Ukrajině

Článek

„Nemíříme na konkrétní cíl, ale na určitou oblast. Třeba ve chvíli, kdy máme zničit nepřátelskou kolonu,“ vysvětluje jeden z členů jednotky, která raketomet obsluhuje.

Ukrajinští vojáci si raketomety pochvalují. V ukrajinské vojenské televizi dostupné na YouTube popisují jejich výhody vůči sovětským systémům. RM-70 je schopen po první salvě zahájit ještě druhou a opustit bojové postavení dřív, než nepřítel zahájí odvetnou palbu.

Zvýšenou palebnou sílu „upírů“ zajišťuje stojan s náhradní muniční sadou 40 raket. To je výhoda oproti ruským gradům, které musí mít náhradní munici připravenou poblíž, a tak se dobíjení o něco protáhne.

Můžeme rychle dobíjet

„Systémy Vampire používáme šest měsíců. Hodně pomáhá, že nesou další sadu raket, takže můžeme rychle dobíjet a pokračovat v práci. Výrazně to urychluje dobu plnění úkolu,“ popsal vojenské televizi voják s přezdívkou Broker.

Dostřel RM-70 závisí na typu použití munice, může být ale až 20 kilometrů.

RM-70 představuje československou modernizaci raketometu BM-21 Grad. Raketomet je stejný, ale je usazen na osmikolovou opancéřovanou Tatru 813 Kolos.

Vypalovat z raketometu se mohly jak původní sovětské rakety 9M22, tak různé československé. Vzhledem k podobnosti s gradem není pro ukrajinské vojáky těžké jej ovládat.

Záběry ukazují české raketomety na Ukrajině při palbě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám