Hlavní obsah

Ukrajina má za sebou první vlnu raketových útoků, začíná druhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

První vlna raketových útoků je za námi, oznámil v pondělí odpoledne mluvčí Velení vzdušných sil ukrajinských ozbrojených sil Jurij Ihnat poté, co Rusko vypálilo na Ukrajinu desítky raket. Varoval ale, že další vlny ještě přijdou. Zhruba v 15.10 tamějšího času už gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim oznámil, že začíná druhá vlna útoků. Je přesvědčen, že přijde ještě třetí, uvedl na sociální síti Telegram.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Následky ruského bombardování ve vesnici Novosofijivka v ukrajinské Záporožské oblasti

Článek

„První vlna raket je za námi. Může jich být několik. Zpravidla využijí několika po celé Ukrajině,“ uvedl Ihnat.

Útoky Rusové vedli tradičně ze vzdálenosti, která je pro ně bezpečná, tedy z lodí Černomořské flotily, dále z Kaspického moře a z Volgodonského okresu Rostovské oblasti.

Exploze byly zaznamenány v Záporožské a Čerkaské oblasti. V Záporoží zemřeli dva lidé, když byly zasaženy obytné domy, uvedl představitel ukrajinské prezidentské kanceláře.

Protivzdušná obrana zasahovala ve Vynnické, Čerkaské a Kyjevské oblasti. V Oděse byly zaznamenány výbuchy a podařilo se sestřelit některé z ruských raket.

Ruské raketové útoky způsobily výpadky proudu v Sumské oblasti na severu Ukrajiny.

Vitalij Kim zhruba deset minut po 15.00 tamějšího času oznámil, že začíná druhá vlna raketových útoků. Podle jeho názoru budou tři.

Ohromné výpadky proudu na Ukrajině, Rusové vypálili desítky raket

Válka na Ukrajině

Vyhlášení poplachu

Hlava oděské vojensko-civilní správy Maksym Marčenko oznámil po půl druhé, že nepřítel odpálil rakety: „Prosím obyvatele oblasti, aby neignorovali vzdušný poplach a okamžitě šli do krytů.“

Také hlava Mykolajivské vojensko-civilní správy Vitalij Kim uvedl, že ve vzduchu byly zaznamenány nepřátelské řízené střely.

Starosta Kremenčuku vyzval občany, aby zavřeli okna a udržovali teplo v místnostech. Podle něj je možné, že nálet míří na energetická zařízení.

Krátce před vyhlášením poplachu se objevila na Twitteru zpráva, že se základny Engels odstartovalo 14 strategických bombardérů Tu-95.

V tu chvíli nebylo jasné, jestli letí útočit, nebo se přesouvají na jinou základnu. Na letišti byl ráno zaznamenán výbuch způsobený zřejmě dopadem dronu.

Minulý týden bylo na satelitních záběrech letiště možné vidět větší množství bombardérů Tu-95 a Tu-160 s podvěšenými střelami s plochou dráhou letu.

Ruské vojenské letiště Engels zasáhl dron

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám