Hlavní obsah

Na Ukrajině při ruském ostřelování zemřel novinář agentury AFP

Na východě Ukrajiny při úterním ostřelování zemřel novinář agentury AFP Arman Soldin. Zprávu o tom přinesla AFP. Soldin, který působil jako videoreportér, podle ní zahynul poblíž města Časiv Jar nedaleko Bachmutu čelícího intenzivní dělostřelecké palbě ruských sil.

Foto: Twitter/AFP, Reuters

Arman Soldin

Článek

Dvaatřicetiletý Soldin zemřel při ostřelování z raketometů Grad, které se odehrálo okolo půl páté místního času (15:30 SELČ). Pod palbu se dostal společně s dalšími čtyřmi kolegy, kteří vyvázli bez zranění.

„Celá agentura je zdrcena,“ uvedl generální ředitel AFP Fabrice Fries. „Jeho smrt je hrozivou připomínkou rizik a nebezpečí, kterým se každodenně vystavují novináři informující o konfliktu na Ukrajině,“ dodal.

Podle AFP Soldin pracoval jako koordinátor videozpravodajství na Ukrajině od září loňského roku a velmi často se vydával na frontu. Šlo o zkušeného reportéra, doplnila agentura.

„Arman byl plný nadšení, energický a odvážný. Byl to opravdový reportér v terénu, který byl vždy připraven vydat se i do míst s nejobtížnějšími podmínkami,“ popsala ho koordinátorka AFP pro Evropu Christine Buhagiarová.

Soldin aktivně informoval o průběhu války také na Twitteru. V únoru zveřejnil řadu reportážních záběrů z Bachmutu, o nějž ukrajinští obránci svádí nejkrvavější boje za dobu ruské invaze.

Co jsme si, to jsme si? Šéf okupační správy Chersonské oblasti se najednou snaží usmířit si Ukrajince

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám