Hlavní obsah

Na Ukrajině padl bývalý příslušník amerických speciálních jednotek Navy SEAL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině padl ve středu Daniel W. Swift, bývalý příslušník speciálních jednotek amerického námořnictva Navy SEAL, píše server deníku Ukrajinska pravda. Podle dostupných informací jde o šestého Američana zabitého ve válce na Ukrajině.

Foto: Ukrajinska pravda, Novinky

Daniel W. Swift

Článek

Kde přesně Daniel W. Swift zahynul, americké ministerstvo nesdělilo. V oficiálních záznamech je ale veden jako dezertér, a to od března roku 2019. „Nemůžeme spekulovat, proč bývalý námořník skončil na Ukrajině,“ řekl zástupce amerického námořnictva.

„Jsme v kontaktu s jeho rodinou a poskytujeme veškerou možnou konzulární pomoc. Z respektu k soukromému životu rodiny nemáme v této těžké chvíli co dodat,“ řekl zástupce resortu.

Podle časopisu Time byl námořník pocházející ze státu Oregon oceněn za účast na misích v Iráku či Afghánistánu.

Americká vláda odrazuje občany od toho, aby se zapojovali do bojů na Ukrajině v obavě, že by je ruské síly mohly zajmout a držet jako rukojmí.

Agentura AP napsala, že v prvních dnech ruské invaze kontaktovalo ukrajinské velvyslanectví ve Washingtonu nejméně 6000 lidí žádajících informace, jak se stát dobrovolníkem bojujícím na straně Ukrajiny. Polovina potenciálních dobrovolníků byla odmítnuta kvůli chybějícím vojenským zkušenostem, záznamům v rejstříku trestů nebo nezpůsobilosti k službě, sdělil loni ukrajinský vojenský přidělenec.

K jednotkám zahraničních bojovníků podporujících Kyjev se připojil neznámý počet Američanů. Další působí u humanitárních a lidskoprávních organizací.

Putin nařídil dobýt Donbas do března

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám