Hlavní obsah

Na Sibiři zmizelo milion a půl uniforem

Mobilizaci v Rusku komplikuje nedostatek výstroje. Plyne to z vyjádření ruského poslance ze Zabajkalské oblasti, generálporučíka Andreje Guruljova, který si stěžuje, že nejsou uniformy. Zmizet jich mělo půldruhého milionu.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruské armády Igor Konašenkov byl jedním z těch, na které se snesla kritika

Článek

„Pořád mi není jasné, kam zmizelo půldruhého milionu souprav (uniforem), které byly uloženy v přijímačích. Odkud se berou problémy s uniformami? To mi nikdo nijak nemíní vysvětlit!“ hřímal na svém kanálu na Telegramu generál.

Problémy vidí na nejvyšších místech, přesněji řečeno u zástupce ministra obrany Dmitrije Bulgakova.

„Není potřeba posílat generála Bulgakova na jinou práci, ale je potřeba se konkrétně zeptat, kde, jak a proč se stalo, že naši mobilizovaní nedostávají uniformu,“ hněvá se Guruljov, který je jinak častým hostem v ruských televizních debatách, kde zastává poměrně radikální názory.

Podle něj je třeba zjistit, kde uniformy jsou a jak a proč se tam dostaly. Poznamenal, že Bulgakova bude soudit bůh.

Byrokratické překážky mobilizace

Problémů je však podle poslance více. Na vojenských správách a přijímačích je nedostatek personálu. „Přijímače musí být už teď obsazeny pro budoucnost, abychom mohli v klidu přijímat lidi,“ uvedl poslanec a stěžoval si na to, jak je mobilizace organizována a že se řeší po okresech.

Nemůžeme anektovat oblasti, které nekontrolujeme, zlobil se komentátor v ruské televizi

Válka na Ukrajině

Stěžoval si na špatnou komunikaci s ministerstvem obrany: „Problémy se zpětnou vazbou? Jestliže mám jen jednu mluvící hlavu za celé ministerstvo obrany, tak co jiného se očekává?“

Narážel na to, že za ministerstvo vždy mluví generál Igor Konašenkov. „Znám Igora Konašenkova, ale je pravda, že potřebujeme k tématu (komunikace) přistupovat jinak,“ řekl, přičemž naznačil, že se nikdo nemůže řídit jen na základě vyjádření mluvčího.

Doufá však, že by se situace mohla zlepšit. „Nyní nastoupil na post náměstka ministra pro materiálně-technické zabezpečení Michail Mizincev. Naráz situaci nebude možné změnit, ale jsem přesvědčen, že v budoucnu to zvládne.“

Na nový post, ve kterém vystřídal Bulgakova, byl jmenován 24. září. Předtím byl náčelníkem Národního střediska řízení obrany Ruské federace a po invazi na Ukrajinu velel jednotkám, které dobývaly Mariupol. Od té doby je označován za mariupolského řezníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám