Hlavní obsah

Na ruské výzbroji se objevuje označení tajné služby FSB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na mnoha ruských zbraních, jichž se zmocnili Ukrajinci, jsou štítky s označením tajné služby FSB (Federální bezpečnostní služba). Ve čtvrtek na to upozornil mluvčí ukrajinského Střediska pro výzkum trofejních a perspektivních zbraní a vojenského vybavení při ukrajinském generálním štábu Andrij Rudyk.

Foto: armyinform.com.ua

Štítek ruské tajné služby FSB na ruském radiovém vybavení

Článek

Rudyk uvedl, že se štítky s označením FSB objevují nejen na celých zbraních, ale dokonce na jejich součástech, například na elektrickém a komunikačním vybavení.

„Setkali jsme se s tím, že Rusové označují řadu zařízení instalovaných na tancích T-90M štítky FSB,“ uvedl Rudyk a dodal, že nešlo o tajná zařízení například pro šifrovanou komunikaci, a tudíž by nebylo potřeba, aby je kontrolovala FSB.

„Naši experti jsou přesvědčeni, že FSB jako tajná služba provádí nějakou kontrolu vybavení,“ dodal Rudyk. Podle ukrajinského střediska zřejmě FSB nevěří ruskému vojenskému vedení.

Ruská tajná služba oznámila, že zabránila útoku na majitele ultranacionalistické televize

Evropa

Nevěří nejspíš ani kvalitě dodávané výzbroje od ruských podniků a sama provádí kontroly těchto zbraní.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) dospěl k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin mohl nařídil šéfovi FSB Alexandrovi Bortnikovi provádět tyto kontroly.

Pokud by to ale udělala na základě vlastního rozhodnutí, mohlo by to znamenat, že se FSB snaží proniknout do ruského vojenskoprůmyslového komplexu, zejména se zapojit do procesu kontroly a pořizování výzbroje, jako to dělala její předchůdkyně KGB v případě Sovětské armády.

Špatné radiostanice

Rudyk zmínil, že komunikační zařízení v těchto tancích nefunguje.

„V našem středisku se odborníci dlouho snažili zjistit, proč mají Rusové komunikační problémy během řízení strojů na bojišti. Ukázalo se, že je to velmi prosté – jejich vybavení nesnáší vlhkost. V tanku se tradičně hodně proměňuje teplota a na jejich zařízení kondenzuje vlhkost, což vede ke zkratům a korozi,“ prozradil Rudyk.

Dodal, že radiostanice v tancích T-90M z let 2017 až 2018 vypadají jako zařízení ze sedmdesátých let. Jsou zrezavělé a zkorodované, což vede ke zkratům, v jejichž důsledku dochází ke ztrátě komunikace mezi bojovými vozidly.

Rusové tají původ elektroniky v T-90M

Vyloučit však nelze ani možnost, že některé součásti elektrické výzbroje nejmodernější verze tanků T-90M pocházejí ze skladů FSB, protože nejsou k dispozici.

Rudyk současně uvedl, že při zkoumání ukořistěného tanku T-90M se zjistilo, že se Rusové snaží utajit původ použitých součástek, protože na ruské výrobce tvrdě dopadly sankce. V tancích proto používají komerční čipy a elektronické obvody, což má ovšem dopad na kvalitu.

Rudyk ale upozornil, že bez moderní elektroniky se T-90M stává tím, z čeho vznikl – tankem T-72B.

T-90 představuje hlubokou modernizací tanku T-72 s vylepšeným pancéřováním a vícepalivovým dvanáctiválcovým turbodieselem V-84MS. Ten se ale používal už v modernizovaných T-72B.

Ruská tajná služba zadržela na Krymu dva Rusy, prý pomáhali Ukrajincům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám