Hlavní obsah

Na Moskvu podle ruských úřadů útočily tři drony, obviňují z toho Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Moskvu se v noci na středu podle ruského ministerstva obrany pokoušely zaútočit tři drony. Dva protiletecká obrana zničila mimo hlavní město, třetí se zřítil na rozestavěnou výškovou budovu v obchodní čtvrti Moskva-City. Rusko z útoků, které se děly už několik nocí v řadě, obvinilo Ukrajinu. Moskevská letiště dočasně přerušila provoz, později znovu začala přijímat přílety a odbavovat odlety, informovala agentura TASS.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Budova obchodní čtvrti Moskva-City se v posledních týdnech stala cílem řady dronových útoků.

Článek

„Podle předběžných zpráv nedošlo k žádným obětem na životech,“ napsal na Telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin, na kterého odkazuje ruská vládní agentura TASS.

Záchranáři informovali, že na rozestavěné budově nazvané One Tower vznikly nevelké škody. „Bylo vyraženo několik oken,“ uvedli.

„Kyjev se pokusil zaútočit třemi bezpilotními letouny na objekty v Moskvě. Byly sestřeleny a zničeny, jeden narazil do rozestavěné budovy v Moskva-City,“ cituje TASS z prohlášení ministerstva obrany. Podle ruskojazyčného servisu BBC se Moskva-City stalo dějištěm takového incidentu v poslední době už počtvrté.

Telegramový kanál Baza zveřejnil video z moskevského předměstí Chimki, kde dopadly úlomky sestřeleného dronu a poškodily dům.

Moskevská letiště Šeremeťjevo, Domodědovo a Vnukovo přerušila provoz i v noci na úterý. Souviselo to zřejmě s výskytem dronů nad Moskevskou oblastí. Ministerstvo obrany informovalo, že protiletecká obrana zničila dva bezpilotní letouny nad tímto regionem a dva nad Brjanskou oblastí. Gubernátor Brjanské oblasti později během úterka tvrdil, že se do ní přes hranice pokusili proniknout „ukrajinští sabotéři“.

Ruská metropole se terčem útoků bezpilotních letounů v poslední době stává stále častěji. Rusko z nich obviňuje Ukrajinu, proti níž už téměř rok a půl vede válku. Kyjev se oficiálně k útokům na ruské území nehlásí, ačkoliv někteří činitelé někdy vyjadřují nad těmito údery spokojenost.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí podle agentury Reuters řekl, že Spojené státy nikoho k útokům uvnitř Ruska nepobízí ani k nim nedávají svolení. Je na Ukrajině, aby se rozhodla, jak se bude bránit před ruskou invazí, řekl mluvčí a dodal, že Rusko by mohlo válku kdykoliv ukončit, pokud by se z Ukrajiny stáhlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám