Hlavní obsah

Na internetu kolují záběry z bombového atentátu na ukrajinského kolaboranta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinec Askyar Laješev, který po invazi přešel na ruskou stranu, byl zavražděn při bombovém útoku. Incident, ke kterému došlo 11. srpna, zachytily bezpečnostní kamery. K atentátu se přihlásili příslušníci ukrajinského Národního odporu.

Foto: Twitter, Bez zdroje

Záznam bezpečnostních kamer

Článek

Askyar Laješev pracoval do roku 2014 pro ukrajinskou vnitřní bezpečnostní službu (SBU). Poté se připojil k Moskvou podporované Luhanské lidové republice, jejíž existenci mezinárodní společenství neuznává.

K atentátu se přihlásili příslušníci ukrajinského Národního odporu. Došlo k němu 11. srpna v Ruskem ovládané oblasti, do které byla už v červenci dosazena loutková vláda. O incidentu informoval britský list Daily Mail.

Oficiální vedení Ukrajiny za útoky nepřevzalo odpovědnost. Více zdrojů, včetně některých ukrajinských představitelů, ale naznačuje, že za výbuchy pravděpodobně stojí ukrajinské speciální jednotky.

Video ukazující bombový útok sdílelo na Twitteru mnoho účtů. O tom, jakou funkci přesně Lajšev zastával, se mnoho neví. Podle zpravodaje deníku Kyiv Post byl samozvaným ministrem vnitra neuznané separatistické Luhanské lidové republiky. Britský deník Daily Mail zase uvedl, že působil jako šéf rozvědky. Informaci se nepodařilo nezávisle ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám