Hlavní obsah

Na celé Ukrajině se den po útocích podařilo obnovit dodávky proudu, hlásí Kyjev

Ve všech ukrajinských oblastech se po středečních plošných výpadcích proudu způsobených masivními ruskými nálety podařilo obnovit dodávky proudu, domácnosti jsou ale k síti připojovány postupně. Ve čtvrtek odpoledne to na Telegramu uvedl Kyrylo Tymošenko z ukrajinské prezidentské kanceláře.

Foto: Andrew Kravchenko, ČTK/AP

Kyjev po posledním útoku potemněl.

Článek

Prioritně byly dodávky proudu obnoveny do objektů kritické infrastruktury, upřesnil. K rozvodné síti byl připojen první reaktor Chmelnycké jaderné elektrárny, kde byly po středečních útocích, stejně jako v dalších jaderných zařízeních v zemi, odpojeny všechny bloky, uvedl šéf správy Chmelnycké oblasti Serhij Hamalij.

„Energetici, pracovníci komunálních služeb a záchranáři pracují na obnově 24 hodin denně,“ sdělil Tymošenko z prezidentské kanceláře. Doplnil, že po celé Ukrajině vzniklo na 4000 speciálně vybavených míst, kde si lidé mohou dobít telefon, ohřát se a dát si teplé pití.

Rusko ve středu podniklo další rozsáhlé vzdušné údery na Ukrajinu, které si podle ukrajinských úřadů vyžádaly životy nejméně deseti lidí. Úřady týž den oznámily, že hlavní město je bez vody a přilehlá Kyjevská oblast bez proudu. Rozsáhlé výpadky energií postihly i mnoho dalších míst na Ukrajině.

Lékaři v Kyjevě zachránili operací srdce život dítěti. Bez elektřiny a ruským raketám navzdory

Válka na Ukrajině

Podle ranního oznámení starosty Kyjeva Vitalije Klička bylo bez dodávek proudu 70 procent Kyjeva a v metropoli nejezdily tramvaje. Odpoledne Kličko informoval, že v celém městě se podařilo obnovit dodávky vody. Upozornil, že v některých bytech, zejména ve vyšších patrech, mohou kvůli nízkému tlaku vody problémy přetrvávat.

Podle ministra energetiky Haluščenka se dnes nad ránem energetický systém v zemi podařilo stabilizovat a obnovit napájení kriticky důležitých objektů. „Očekáváme, že jaderné elektrárny začnou fungovat do večera, takže deficit (elektřiny) se sníží,“ uvedl podle agentury Unian ministr.

Venku je kolem nuly

Ještě ráno byla velká část Kyjevanů bez elektřiny, topení a vody, uvedl bývalý ministr hospodářství Tymofij Mylovanov. „Venkovní teplota se pohybuje kolem nuly. V bytě je ještě teplo z předchozích dnů. Uvidíme, jak dlouho to vydrží,“ popsal.

„S vodou je ale problém. Problém jsou záchody. Máme v zásobě asi 100 litrů vody. Na našem balkoně je také sníh,“ dodal exministr. Podotkl, že jde sice o slušnou zásobu vody, ale že do bytu vnikne chlad pokaždé, když dveře na balkon otevře. Mobilní signál i banky podle něj fungují a obchody jsou dostatečně zásobeny potravinami. Často je však k placení nutná hotovost, neboť nefungují terminály pro bankovní karty.

Rusko chce útoky na infrastrukturu zlomit morálku ukrajinských civilistů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám